2024.04.25, Csütörtök
44 lőszert találtak eddig Székesfehérvár határában az Aranybulla mellett
szekesfehervar.hu

44 lőszert találtak eddig Székesfehérvár határában az Aranybulla mellett

szekesfehervar.hu

2020.12.17. 16:50

Összesen 44 lőszert találtak Székesfehérvár külterületén a tűzszerészek. Az Aranybulla-emlékmű környékén a héten kezdődött lőszermentesítés során tegnap reggel kettő, a nap végére 24 lőszert tártak fel a szakemberek. A katonai tűzszerészek érkezéséig a Közterület-felügyelet munkatársai és az Alba Regia Polgárőr Egyesület tagjai biztosították a területet.

Hirdetés

Az egykor a Tigris harckocsikhoz használt, két darab, 88 mm-es német páncéltörő lőszert találtak szerdán délelőtt az Aranybulla-emlékmű melletti területen. A T-34-es tankok ellen bevetett lőszerből a nap végére már 24 került elő. A lőszermentesítést végző cég munkatársai értesítették a rendőrséget és a katonai tűzszerészeket is. A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei a mai feltárás során végül 43 lőszert és egy gránátot találtak a területen.

Kovács Viktor őrnagy, az ezred tűzszerész műveleti főnöke elmondta: a 88 mm-es páncéltörő lőszert és a gránátot a második világháborúban használták a németek. Ezek a páncéltörő lőszerek 6-8 km hatótávolsággal rendelkeztek. A műveleti főnök hozzátette, a robbanótestek lőport és robbanóanyagot is tartalmaznak, éles állapotban kerültek elő. A feltárást követően a központi gyűjtőhelyre szállították, és intézkedtek a megsemmisítésükről.

A 2022-es emlékévre - kormányzati támogatással - megújul az Aranybulla-emlékmű környéke. A munkálatok a területen a héten kezdődtek meg a lőszermentesítéssel. A tegnap talált eszközök miatt máig a Közterület-felügyelet és az Alba Polgárőrség biztosította a területet.

Helyi hírekSzékesfehérvárlőszer