2024.03.29, Péntek

Hazai fejlesztésű és gyártású autóbuszokat adtak át Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2018.03.23. 21:30

A Városház téren pénteken ünnepélyes keretek között adták át azt a 15 Ikarus buszt, ami a Magyar Honvédség számára készült. A modern, minden igényt kielégítő honvédségi buszok fejlesztési projektje a HM Currus Zrt, az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával valósult meg.

Hirdetés

Az Ikarus tavaly kezdte meg a CURRUS ARIES-VOLVO típusú buszok gyártását, melyek NATO-kompatibilisek és alkalmasak csapatszállításra.

 A fejlesztésnél a Magyar Honvédség igényeinek kielégítése volt az elsődleges szempont, ugyanakkor a busz, a többcélú hasznosítás lehetőségei miatt a világpiacon is keresett lehet. A multifunkcionális buszok átállíthatók más üzemmódba, például arra, hogy katonákat, esetleg sebesülteket szállítsanak, vagy arra, hogy bizonyos csapatmozgásoknak a felügyeletét végezzék rajtuk.

 

Fotó: Simon Erika

 

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az átadáson kiemelte, hogy partnerük, az Ikarus, olyan nagy múltú cég, amely világszínvonalú termékeiről ismert. „Amikor a Magyar Honvédséget elkezdtük fejleszteni, a legfontosabb lépések egyike az volt, hogy a magyar hadiipart a magyar mérnöki tudásra támaszkodva fejlesszük. Látható, hogy milyen kiváló minőségben készítette el a buszokat az Ikarus. Az együttműködést köszönjük a városnak is, hiszen az Ikarus neve egybeforrt Fehérvárral.” - hangsúlyozta Simicskó István.

 

A honvédelmi miniszter köszönetet mondott Székesfehérvár polgármesterének és Vargha Tamás miniszter-helyettesnek is, aki élharcosa volt mindvégig, hogy a Magyar Honvédség és az Ikarus együttműködése gyümölcsöző legyen.

„Helyes úton járunk, hogy amikor a magyar hadiipart fejlesztjük, összekapcsoljuk a Magyar Honvédség fejlesztésének tervével.” - tette hozzá a honvédelmi miniszter.

 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Az eseményen beszédet mondott Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is aki elmondta, a délelőtt folyamán felemelő érzés volt látni, ahogy a székesfehérváriak rácsodálkoznak a buszokra, körüljárják, fényképezik a járműveket. „Öröm volt hallani azt is, amikor egy idősebb úr felhívta a feleségét, hogy beszámoljon róla, igen, igaz, itt vannak az új Ikarus buszok.” - mondta el Vargha Tamás. „Nagy nap ez a mai az Ikarus gyár életében, amely 35-40 évvel ezelőtt a világ negyedik legnagyobb buszgyártója volt és itt gyártották a csuklós autóbuszok kétharmadát. A gyár világhírét alátámasztja az is, hogy néhány héttel ezelőtt egy távoli országból érkezett delegáció a Külgazdasági és Külügyminisztériumba és azt kérték, vigyék el őket az Ikarus gyárba, mert az országuk negyven évvel ezelőtt vásárolt 400 Ikarust, amelyek kiöregedtek és most újabb négyszázat szeretnének rendelni.”

 

Fotó: Simon Erika

 

Vargha Tamás szólt arról is, hogy „a bivalyerős Székesfehérváron” van három vállalat, amely hozzánőtt a város szívéhez, ezek a Videoton, a Köfém és az Ikarus.

 

Fotó: Simon Erika

 

Mindig is nagy örömmel töltötte el a fehérváriakat, hogy a Videoton és a Köfém túlélte a rendszerváltást és motorja lett a város mai gazdasági fejlődésének is. Most pedig annak örülhetünk, hogy az Ikarus is visszatalált régi önmagához, újra beállt a sorba és része lehet ennek a gazdasági erőnek.” - tette hozzá Vargha Tamás.

Cser-Palkovics András polgármester az átadó ünnepségen kiemelte, szinte nincs olyan család Székesfehérváron, melynek valamilyen köze, családi kapcsolata ne lett volna ezekkel a gyárakkal az elmúlt évtizedekben. „Nagyon jó volt látni, hogy a Köfém megtalálta a helyét és folyamatosan fejlődik, nagyon jó látni azt, hogy a Videoton ma a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő vállalat az országban és nagy izgalommal vártuk, hogy az Ikarus is be tud-e kapcsolódni ebbe a fejlődésbe.” - fogalmazott a polgármester, aki arról is szólt, hogy voltak olyan partnerek, akik sokat dolgoztak azért, hogy ez az ipari „hagyomány” újra itt legyen közöttünk.

 

Fotó: Simon Erika

 

„Szeretném megköszönni Magyarország Kormányának, hogy a haderőreform keretében gondolt arra is, hogy egy ilyen óriási ipari értéket megmentsünk. Köszönöm Széles Gábornak és vállalkozó társainak, hogy küzdöttek azért, hogy ma az Ikarus is itt lehet velünk és nem csak múltja, hanem jelene és jövője is van. Külön öröm Székesfehérvárnak, mint katonavárosnak, hogy ezek a buszok a katonáinkat fogják szállítani.” - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

 

Fotó: Simon Erika

 

Széles Gábor, az Ikarus Járműtechnika Kft. elnök-vezérigazgatója az ünnepségen elmondta, hogy tavaly elindult az Ikarus székesfehérvári üzemében az autóbuszok sorozatgyártása, az idei évben pedig a gyártani tervezett mennyiség felét szánják exportra. Szólt arról is, hogy a gyárba sokan visszamentek a hőskorból, a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval.

„Az Ikarus visszafordíthatatlan fejlődési pályára állt: a tavalyi évben hihetetlen nagy beruházásokat hajtottunk végre, több mint kétmilliárd forint értékben történtek technológiai beruházások. (…) Ha azt akarjuk, hogy az Ikarus újra a világ élvonalába kerüljön, akkor nemcsak a minőséget, hanem a mennyiséget is növelni kell.” – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárfejlesztésautóbuszMagyar HonvédségHM Currus Zrt.Ikarus Járműtechnika Kft.Volvo Bus Corporation