2023.10.01, Vasárnap

Új laparoszkópiás berendezés a szülészet-nőgyógyászati osztályon Fehérváron

www.okkfehervar.hu

2017.10.25. 12:21

Már műtenek az önkormányzati támogatással beszerzett eszközzel.

Hirdetés

Szerda reggel mutatták be a kórház Szülészet–nőgyógyászati Osztályának műtőjében azt a laparoszkópiás tornyot, amelyet az önkormányzat által biztosított forrásból szerzett be az egészségügyi intézmény. A korszerű technológiának köszönhetően a műtétek után gyorsabb a regenerálódás, valamint eddig Fehérváron nem végzett beavatkozások lehetőségét is megteremti a berendezés. A Kégl György Városi Egészségügyi Program mellett a Modern Városok Program keretében megvalósuló nagyszabású fejlesztésekről is tájékoztatást adott dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Csernavölgyi István főigazgató. 

 

A napokban érkezett meg és már használják is azt a korszerű berendezést, amelyet 40 millió forintból, Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával szerzett be a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház. A laparoszkópiás torony a hazánkban használt legmodernebb készülékek egyike, amely a hölgyek műtét utáni gyorsabb felépülését szolgálja, valamint olyan beavatkozásokat is el lehet vele végezni, amelyekre eddig endoszkópos technikával a fehérvári kórházban nem volt lehetőség. 

Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója elsőként a Kégl György Városi Egészségügyi Program elindításáért mondott köszönetet. Hiszen a Szemészeti Osztályra beszerzett készülék, a rezidensek lakhatási támogatása és a szájsebészeti ellátás működtetéséhez biztosított segítség mellett a Szülészet–nőgyógyászati Osztály új berendezését is ennek keretében vásárolták meg.

A laparoszkópiás torony működését Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos mutatta be. „A laparoszkópia olyan endoszkópos műtéti technika, amely a hasüreg, valamint a kismedence diagnosztikus vizsgálatait és operációját teszi lehetővé úgy, hogy nem kell felnyitni a hasüreget. Ennek számos előnye közül az egyik, hogy lerövidül a gyógyulás ideje és az az idő is, amit a kórházban kell töltenie a betegnek. A hasi műtéteknél a kórházban tartózkodás általában egy hetet vesz igénybe, míg a gyógyulás 4-6 hétig tart. A laparoszkópiás műtéttel a kórházban tartózkodás 1-2 napra rövidül, a beteg gyógyulása pedig 7-10 napig tart. Ezzel az eszközzel diagnosztikus vizsgálatokat, sőt a legtöbb nőgyógyászati, főként ciszta- és mióma-műtéteket is el tudunk végezni.”  

Székesfehérvár, a térség és a megye egészségügyi ellátását végzi a Szent György Kórház, emiatt is fontos az Önkormányzat számára a folyamatos fejlesztés – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. A polgármester kiemelte: a város 75 millió forintot biztosított idén az intézménynek, de hogy milyen berendezésekre fordítják, azt a kórház szakembereire bízták. „A város mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legkorszerűbb eszközparkkal végezhessék gyógyító munkájukat a szakemberek. A kórház a legnagyobb vidéki egészségügyi intézmény, amelynek a szakmai presztízse is folyamatosan fejlődik. Örülök, hogy ehhez a támogatásokkal Székesfehérvár Önkormányzata is hozzájárulhat. Szerencsére a város gazdasága elég erős ahhoz, hogy ezt a forrást 2018-ban is biztosítsuk, és remélem, hogy néhány hónap múlva már a következő eszközbeszerzésekről tudunk majd egyeztetni.”

A berendezést már az elmúlt napokban beüzemelték, éppen ez indokolta a reggeli időpontra összehívott bemutatót, hogy ne zavarja a műtéti rendet. A mai napon is több műtétet végeznek a laparoszkópiás műszerrel, ami mutatja, hogy milyen fontos szerepet kap a betegellátásban – hangzott el a tájékoztatón, amelyen Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Dr. Reiber István orvos-igazgató is részt vett. 

A Modern Városok Programnak is fontos eleme a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház továbbfejlesztése. Jól mutatja a város és a kórház együttgondolkodását, hogy ez az egyik legelőkészítettebb projekt, amelynek szakmai tartalmát a kórház összeállította, és már a jogerős építési engedély is rendelkezésünkre áll. „Sajnos a két évvel ezelőtt megálmodott, és szakmailag mindenki által támogatott tervek – a belgyógyászati tömb megépítése és a parkolókialakítás – az építőiparban bekövetkezett változások okán már a kormánnyal kötött megállapodásban rögzített 7 milliárd forintnál többe kerülnek. Egyeztetéseket folytatunk a forrás megemeléséről. Mivel a kórház fejlesztése a megye és a régió egészének fontos ügy, így remélem, hogy hamarosan rendelkezésünkre fog állni a szükséges keret és megkezdhetjük a kivitelezésre vonatkozó pályázatok kiírását.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. 

A kórház főigazgatója még egy statisztikát ismertetett a tájékoztatón: a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház az ötödik legkiemeltebb egészségügyi ellátást végző intézmény az országban. Dr. Csernavölgyi István a minőségi betegellátás jövőbeni biztosítása miatt is fontosnak tartja a Modern Városok program keretében megvalósuló fejlesztéseket.

 

Galéria

AktuáliskórházegészségügyFejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvárszülészet-nőgyógyászatlaparoszkópiaműtét