2024.05.25, Szombat

SS jelzést viselt a kabátján, elmarasztalta a törvényszék

2016.03.10. 15:02

Önkényuralmi jelkép használatának vétségében bűnösnek mondta ki és egy évre próbára bocsátotta a székesfehérvári járásbíróság csütörtökön azt a férfit, aki február 6-án a városban tartott "Kitörés napja" elnevezésű rendezvényen SS-jelzéssel ellátott kabátot viselt.


A rendezvényen a vádlott a második világháborús náci német hadseregben rendszeresített kabátot viselt, amelynek gallérja jobb oldalán az önkényuralmi jelképnek minősülő SS-jelzés volt látható. A férfi ebben a ruházatban a menet elején haladt a város Fő utcáján. Az elítélő határozatot a vádlott és az ügyész tudomásul vette, a védő fellebbezett ellene.
A vádlott cselekménye alkalmas volt a köznyugalom megzavarására, a rendőrséghez számos, a rendezvényt kifogásoló bejelentés érkezett - közölte a Székesfehérvári Törvényszék az MTI-vel.

A Székesfehérvári Egyházmegye és az önkormányzat is elhatárolódott a megmozdulástól, a város közgyűlése később határozatban utasította vissza, hogy "szélsőséges és gyűlöletkeltő" rendezvények helyszíne legyen a település. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke pedig levélben jelezte a belügyminiszternek, elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokratikus Magyarországon 2016-ban ezt zavartalanul meg lehessen tenni.
Február 6-án, az úgynevezett kitörés napi székesfehérvári megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a rendezvényen.

mti

Kapcsolódó cikkek:

Rendőrségi eljárás a szélsőjobb megmozdulás miatt

Székesfehérvár nem kér a gyűlöletkeltő rendezvényekből

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárkitörés napjaönkényuralmi jelképSS