2024.04.26, Péntek
Negyedik éve a tisztított szennyvizes utánpótlás biztosítja a Sóstó védelmét
Fotó: Bácskai gergely/szekesfehervar.hu

Negyedik éve a tisztított szennyvizes utánpótlás biztosítja a Sóstó védelmét

szekesfehervar.hu

2022.07.24. 10:00

Évente százezer köbméter tisztított szennyvíz érkezik a Sóstóra.

Hirdetés

A terület rehabilitációjakor kialakított tisztított szennyvizes vízutánpótlás már a negyedik szezonban nyújt biztonságos életteret a sokszínű élővilágának, még a csapadékmentes időszakokban is, Székesfehérvár napi szennyvízmennyiségének mindössze két százalékával.

 

"Az ország több területéről halljuk, hogy a tavak milyen állapotban vannak, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Sóstó Északi tavának üzemi vízszintje teljesen rendben van." - mondta Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere. Kiemelte, hogy a Fejérvíz Zrt.-vel közösen kialakított tisztított szennyvizes betáplálásnak köszönhetően még ebben az aszályos időszakban is sikerült megtartani azt az vízszintet, amit a Sóstó rehabilitációjakor a szakemberek megálmodtak. Így mind a megmentett terület, mind a rajta létrejövő sokszínű élővilág biztonságban van.

 

"A tisztított szennyvizes táplálás nagyon-nagy segítség a tónak, mert jelenleg a vízutánpótlási lehetőségeink közül ez az egyetlen, ami él." – fejtette ki a szekesfehervar.hu-nak Csete Gábor, a Városgondokság természetvédelmi vezetőjétől. A Basa-árok majdnem kiszáradt, a vízgyűjtőterületről sem érkezik utánpótlás és eső hiányában a Stadionra telepített esővízgyűjtő és szűrő rendszereken keresztül sem érkezik víz a tóba. A nagyjából márciustól októberig érkező tisztított szennyvízes táplálásnak köszönhetően "már a negyedik szezont vészeljük át probléma nélkül."

Naponta átlagosan 25 ezer köbméternyi szennyvíz érkezik a székesfehérvári szennyvíztisztító telepre, ami a nyári megnövekedett vízfelhasználás alatt általában megnövekszik. A Sóstóra évente mintegy százezer köbméter tisztított víz folyik.

Helyi hírekSzékesfehérvársóstóvízgazdálkodás