2024.05.21, Kedd

Székesfehérvár nem kér a gyűlöletkeltő rendezvényekből

2016.02.09. 14:02

Szombaton egy – a gyülekezési jog hatálya alá tartozó – szélsőjobb rendezvény zajlott Székesfehérváron. Cser-Palkovics András, a város polgármestere közösségi oldalán már pénteken tiltakozott a rendezvény ellen, de a pénteki Közgyűlésre előterjesztéssel isél, amelyben hivatalosan is visszautasítja a város, hogy szélsőséges és gyűlöletkeltő rendezvények helyszíne legyen. 

A gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények esetében az önkormányzatnak nincs hatásköre, a szervezőknek a rendőrség felé van bejelentési kötelezettségük. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozaglom, a Betyársereg és a Jobbik Magyarországért Mozgalom részvételével politikai megemlékezést jelentettek be szombatra Székesfehérváron. A rendőrségre beadott engedélykérelemben az áll, hogy az 1945. febuár 11-i Buda vári kitörés áldozatairól kívánnak megemlékezni.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár nevében tiltakozott az ellen, hogy a szélsőjobb Budapestről importálja a feszültséget és a konfliktust Székesfehérvárra egy olyan történelmi eseményre hivatkozva, amelynek semmi köze a városhoz. A polgármester kifejezte, hogy természetesen nincs jogi lehetőség senki gyülekezéshez fűződő jogát korlátozni, de minden jóérzésű fehérvári embert arra kért, maradjon távol a rendezvénytől. Ahogy fogalmazott: „Ehhez a rendezvényhez Fehérvárnak semmi, de semmi köze, a városnak pedig csak árt minden politikai ihletésű provokáció! Egy ilyen rendezvény méltatlan Székesfehérvárhoz, a történelmi Belvároshoz.”

A polgármester hétfőn egy közgyűlési napirendre is javaslatot tett, amelyről pénteki ülésén tárgyal majd a képviselőtestület. Dr. Cser-Palkovics András arra kéri a Közgyűlést, hogy a város nevében hivatalosan is utasítsa vissza a szélsőségesnek és gyűlöletkeltőnek tartott rendezvényt. Kifejezve, hogy Székesfehérvár nem kér a Budapestről buszoztatott szélsőjobboldali provokátorokból és az ilyen gyűlöletkeltő rendezvényekből.

Székesfehérvár vezetése határozottan arra kéri az illetékes állami és igazságszolgáltatási szerveket, hogy – természetesen a jogállami keretek betartása mellett – a jövőben akadályozzák meg az ilyen gyűlöletkeltő rendezvények megvalósulását Székesfehérváron.

forrás: okkfehervar.hu

fotó: feol.hu

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárJobbikszélsőjobbhatvannégy vármegye