2022.12.05, Hétfő

Országos hírek

Érettségi - Hétfőn kezdődik az idei érettségi vizsgaidőszak

2022.04.27

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik az idei érettségi vizsgaidőszak, amely során 1162 helyszínen, várhatóan mintegy 114 700-an érettségiznek - közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

Májusban vizsgázhatnak a felső tagozatosok közlekedési ismereteikből

2022.04.26

​A Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny májusi magyarországi startjához igazodva, májusban vizsgázhatnak közlekedési ismereteikből az általános iskolások felső tagozatosai - jelentette be az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Föld napja - Egyre népszerűbbek a tájfajta növények Magyarországon

2022.04.22

A tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerekre hívja fel a figyelmet a Föld napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

A hétvégén rendezik a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatot

2022.04.20

A Magyarországi Tájházak Szövetsége szombaton és vasárnap rendezi a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatot 18 megye csaknem 60 tájházában és két határon túli településen.

Április 20-án kezdődik az óvodai beiratkozás, az általános iskolákba április 21-22-én lehet jelentkezni

2022.04.14

Április 20-án kezdődik és május 20-ig tart az óvodai beiratkozás - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel. Jövő héten - április 21-22-én - tartják az általános iskolai beiratkozást is.

Húsvét - Ügyeleti rend szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak a hosszú hétvégén

2022.04.12

Április 15-én, nagypénteken, április 17-én, húsvétvasárnap és április 18-án, húsvéthétfőn kizárólag a 0-24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden az MTI-vel.

Idén is mintegy százezren jelentkeztek a felsőoktatásba

2022.04.08

Idén is mintegy százezren jelentkeztek a felsőoktatásba, 8,5 százalékkal többen, mint 2020-ban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

A felelős nyúltartásra hívja fel a figyelmet az Állatkert

2022.04.06

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Már kapható belföldi termesztésű növényházi zöldség az áruházakban

2022.04.04

Már kapható friss, tavaszi, belföldön termesztett növényházi zöldség a magyarországi áruházakban - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

Tamási Áron arcképével díszített mozdony húzza az idei Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonatot

2022.03.31

A zarándoklat fő programja szombaton csíksomlyói búcsúi szentmise a Mária-kegyhelyen, vasárnap a vonattal Gyimesbe, az ezeréves határhoz utaznak a résztvevők.

Április 3-tól számos viszonylaton igazodik még jobban az igényekhez a vasúti és a buszközlekedés

2022.03.30

A 2021 decemberétől érvényes menetrend számos fejlesztést, az utasok számára kedvező változást hozott a MÁV és a Volánbusz hálózatán. Április 3-tól, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat, új járatokat, jobb csatlakozásokat, finomhangolásokat vezet be a MÁV-Volán-csoport. Ezzel az autózás helyett zöld, környezetbarát közösségi közlekedést kínál.

Idén is lesz jet-ski Eb- és vb-futam Magyarországon

2022.03.28

Idén is felnőtt Európa-bajnoki és junior világbajnoki futamot rendez Magyarország - hangzott el a Magyar Jet-Ski Szövetség díjátadó gáláján.

Igazi tavasz lesz a hétvégén

2022.03.24

Néhol hajnalban még fagyhat, de napközben már egyre több felé 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók.

Megnyílt a szolnoki Vízügyi Emlékpark a Víz Világnapján

2022.03.22

Idén a világnap jelmondata: Felszín alatti vizek - tegyük láthatóvá a láthatatlant.  

Kiemelt feladat a hazai vizeink élővilágának megóvása

2022.03.18

Természetes vizeink megóvása és a hosszú múltra visszatekintő magyar horgászkultúra tradícióinak megőrzése nemzeti kötelességünk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Rába és Marcal folyó halállományának növelése és védelme érdekében végzett beruházás átadási ünnepségén pénteken, Koroncón.

Elveszett, aztán mégis feltámadt a hazatérés vadkörtefája Tiszakürtön

2022.04.27

Sok ember érzelmeit és emlékeit indította meg a tiszakürti Tálas László közösségi bejegyzése egy magányos vadkörtefáról, amely sok-sok évtizedig állt Tiszakürt határában. A több mint 600 kedvelést, 83 megosztást és 64 hozzászólást kiváltó üzenet túlmutat a falu és a közelében lezajlott útépítés nézőpontján – mint ahogy az is, hogy számos jelentkező lett a fa utódjaként kikelt csemeték felnevelésére, amelyek közül végül idén áprilisban nem kevesebb mint 140 csemetét ültettek el a falu határában...!

Pollenhelyzet - NNK: erősödhetnek az allergiás tünetek

2022.04.25

Az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben, és legalább a felük országosan tüneteket okoz - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közleményében.

NAV: postán érkeznek a bevallási tervezetek azoknak, akik ezt kérték

2022.04.21

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában szereplő címre kapják meg 2022. április 30-ig a papíralapú adóbevallási tervezetet azok, akik a postázást kérték, valamint azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő, vagy befizetendő adót tartalmaz - közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Zivatarveszély miatt országszerte figyelmeztetéseket adtak ki keddre

2022.04.19

Zivatarveszély miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A húsvéti ünnepkor a hosszú hétvégére megváltozik a vonatok, Volán buszok és a HÉV-ek közlekedés rendje

2022.04.13

A húsvéti ünnepkor a hosszú hétvégére megváltozik a vonatközlekedés rendje. A vonatok április 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket. A Volánbusz járatok és a HÉV-ek közlekedési rendje is módosul.

Véradásra kéri a lakosságot a hosszú hétvége előtt és után a vérellátó szolgálat

2022.04.11

Arra kérik azokat, akik egészségesnek érzik magukat, hogy menjenek el vért adni a hosszú hétvége előtt vagy után.

Az idei volt az elmúlt hét év legmagasabb januári áramfogyasztása

2022.04.07

A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4554 gigawattóra (GWh) volt januárban, ez volt az elmúlt hét év legmagasabb januári fogyasztása - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel, legújabb energiastatisztikai riportja alapján.

Hétfőn is megdőlt egy országos hidegrekord

2022.04.05

Hétfőn is megdőlt egy országos hidegrekord, Kékestetőn mínusz 7 Celsius-foknál hidegebbet mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján.

Ismeretterjesztő kötetet adott ki az Agrártudományi Kutatóközpont

2022.04.01

Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötetet adott ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pénteken.

Pénteken indul a tavi viharjelzési szezon

2022.03.31

Pénteken indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

Meteorológiai szolgálat: ismét szaharai por érkezik a térségbe

2022.03.29

Ismét szaharai por érkezik Magyarország térségébe - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az óraátállítás csak néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint

2022.03.25

A szombaton Magyarországról induló éjszakai nemzetközi vonatok körülbelül 60 perccel később érkeznek meg a végállomásra.

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót

2022.03.23

A március utolsó szombatján megrendezett esemény során egy órára világszerte lekapcsolják az épületek, nevezetességek díszvilágítását.

Ötszáz magyarországi üzletben fogják játszani ezeknek a tehetségeknek a dalait

2022.03.21

A beküldött hangfelvételek alapján megtörténik az előzsűrizés, majd mindhárom döntőbe a legjobb tíz produkciót hívják be a szervezők, ahol 15-15 perces minikoncertekkel mutatkoznak be a zsűrinek.

Jelentősen nőtt a SZÉP-kártya felhasználása

2022.03.17

Jelentősen megnőtt a SZÉP-kártya költések összege februárban, a május 31-ig érvényben lévő élelmiszervásárlási lehetőség érezhetően megnövelte a felhasználást februárban - közölték a kártyakibocsátók az MTI érdeklődésére csütörtökön.