2023.03.30, Csütörtök

Országos hírek

Húsvét - Ügyeleti rend szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak a hosszú hétvégén

2022.04.12

Április 15-én, nagypénteken, április 17-én, húsvétvasárnap és április 18-án, húsvéthétfőn kizárólag a 0-24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden az MTI-vel.

Idén is mintegy százezren jelentkeztek a felsőoktatásba

2022.04.08

Idén is mintegy százezren jelentkeztek a felsőoktatásba, 8,5 százalékkal többen, mint 2020-ban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

A felelős nyúltartásra hívja fel a figyelmet az Állatkert

2022.04.06

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Már kapható belföldi termesztésű növényházi zöldség az áruházakban

2022.04.04

Már kapható friss, tavaszi, belföldön termesztett növényházi zöldség a magyarországi áruházakban - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

Tamási Áron arcképével díszített mozdony húzza az idei Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonatot

2022.03.31

A zarándoklat fő programja szombaton csíksomlyói búcsúi szentmise a Mária-kegyhelyen, vasárnap a vonattal Gyimesbe, az ezeréves határhoz utaznak a résztvevők.

Április 3-tól számos viszonylaton igazodik még jobban az igényekhez a vasúti és a buszközlekedés

2022.03.30

A 2021 decemberétől érvényes menetrend számos fejlesztést, az utasok számára kedvező változást hozott a MÁV és a Volánbusz hálózatán. Április 3-tól, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat, új járatokat, jobb csatlakozásokat, finomhangolásokat vezet be a MÁV-Volán-csoport. Ezzel az autózás helyett zöld, környezetbarát közösségi közlekedést kínál.

Idén is lesz jet-ski Eb- és vb-futam Magyarországon

2022.03.28

Idén is felnőtt Európa-bajnoki és junior világbajnoki futamot rendez Magyarország - hangzott el a Magyar Jet-Ski Szövetség díjátadó gáláján.

Igazi tavasz lesz a hétvégén

2022.03.24

Néhol hajnalban még fagyhat, de napközben már egyre több felé 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók.

Megnyílt a szolnoki Vízügyi Emlékpark a Víz Világnapján

2022.03.22

Idén a világnap jelmondata: Felszín alatti vizek - tegyük láthatóvá a láthatatlant.  

Kiemelt feladat a hazai vizeink élővilágának megóvása

2022.03.18

Természetes vizeink megóvása és a hosszú múltra visszatekintő magyar horgászkultúra tradícióinak megőrzése nemzeti kötelességünk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Rába és Marcal folyó halállományának növelése és védelme érdekében végzett beruházás átadási ünnepségén pénteken, Koroncón.

Elkezdődtek a bicentenáriumi események Kiskőrösön: teljeskörű felújítást kap Petőfi Sándor szülőháza

2022.03.16

A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan felújítják a híres költő szülőházát, továbbá izgalmas programokkal, egyedülálló kültéri installációkkal, gasztronómiai különlegességekkel és megújult kiállítóterekkel is készülnek Kiskőrösön. Részletesen bemutatjuk a bicentenáriumi év programjait, fejlesztéseit.

Sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a hazai botanikus kertek és arborétumok

2022.03.11

Sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a hazai botanikus kertek és arborétumok az idei évben, melyek számos jeles napon nyújtanak tematikus programokat: a Föld Napján 17, a Madarak és Fák Napján 22, a Kutatók Éjszakáján 14 intézmény várja külön programokkal is a látogatókat - hangzott el a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Március végéig pályázhatnak a tanintézmények az állatbarát címekre

2022.03.09

Március 31-éig pályázhatnak az Állatbarát óvoda, az Állatbarát általános iskola, Az év állatvédő óvodája és Az év állatvédő általános iskolája címekre az intézmények - közölte az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja az MTI-vel.

Enyhültek a látogatási szabályok az egészségügyi és szociális intézményekben

2022.03.07

Enyhültek a látogatási szabályok az egészségügyi és szociális intézményekben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

Szakértők: téli hidegrekord nem várható, melegrekordból egyre több lesz

2022.03.03

A téli hidegrekordok eltűnhetnek, téli melegrekordokból viszont egyre több lehet Magyarországon - olvasható a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon csütörtökön közzétett elemzésben, amelyben felhívták a figyelmet arra is, hogy a több téli tavaszias napnak "csak látszólag lehet örülni".

Véradásra kéri a lakosságot a hosszú hétvége előtt és után a vérellátó szolgálat

2022.04.11

Arra kérik azokat, akik egészségesnek érzik magukat, hogy menjenek el vért adni a hosszú hétvége előtt vagy után.

Az idei volt az elmúlt hét év legmagasabb januári áramfogyasztása

2022.04.07

A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4554 gigawattóra (GWh) volt januárban, ez volt az elmúlt hét év legmagasabb januári fogyasztása - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel, legújabb energiastatisztikai riportja alapján.

Hétfőn is megdőlt egy országos hidegrekord

2022.04.05

Hétfőn is megdőlt egy országos hidegrekord, Kékestetőn mínusz 7 Celsius-foknál hidegebbet mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján.

Ismeretterjesztő kötetet adott ki az Agrártudományi Kutatóközpont

2022.04.01

Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötetet adott ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pénteken.

Pénteken indul a tavi viharjelzési szezon

2022.03.31

Pénteken indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

Meteorológiai szolgálat: ismét szaharai por érkezik a térségbe

2022.03.29

Ismét szaharai por érkezik Magyarország térségébe - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az óraátállítás csak néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint

2022.03.25

A szombaton Magyarországról induló éjszakai nemzetközi vonatok körülbelül 60 perccel később érkeznek meg a végállomásra.

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót

2022.03.23

A március utolsó szombatján megrendezett esemény során egy órára világszerte lekapcsolják az épületek, nevezetességek díszvilágítását.

Ötszáz magyarországi üzletben fogják játszani ezeknek a tehetségeknek a dalait

2022.03.21

A beküldött hangfelvételek alapján megtörténik az előzsűrizés, majd mindhárom döntőbe a legjobb tíz produkciót hívják be a szervezők, ahol 15-15 perces minikoncertekkel mutatkoznak be a zsűrinek.

Jelentősen nőtt a SZÉP-kártya felhasználása

2022.03.17

Jelentősen megnőtt a SZÉP-kártya költések összege februárban, a május 31-ig érvényben lévő élelmiszervásárlási lehetőség érezhetően megnövelte a felhasználást februárban - közölték a kártyakibocsátók az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

2022.03.16

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.

Tűzgyújtási tilalom van az egész országban

2022.03.10

Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A közösségi közlekedést népszerűsíti a MÁV-Volán csoport új kampánya

2022.03.08

A közösségi közlekedést népszerűsíti a MÁV-Volán csoport márciusi, Közösségi közlekedés a zöld jövőért című kampánya - közölte a vasúttársaság kedden.

Innen tudhatja meg, mennyi gépjárműadót kell fizetnie

2022.03.04

Február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Aki nem nyitja meg időben a dokumentumot, nem tudja meg, mennyit kell fizetnie március 15-éig.  A késedelem sokba kerülhet.

Március ismét a barlangok hónapja

2022.03.02

A "Barlangoljunk!" kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése, hiszen nemzeti park igazgatóságok nem csupán a természet élő elemeinek megőrzéséért felelősek, hanem az élettelen természeti értékek megóvása is feladatkörükbe tartozik - mondta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára Budapesten, a Szemlő-hegyi-barlangban a szaktárca keddi tájékoztatása szerint.