2024.04.23, Kedd
így fejlődik Székesfehérvár: intézményfelújításokról és buszközlekedésről is döntöttek a közgyűlésen
Kép: szekesfehervar.hu / Simon Erika

így fejlődik Székesfehérvár: intézményfelújításokról és buszközlekedésről is döntöttek a közgyűlésen

szekesfehervar.hu

2023.04.29. 10:00

Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött Székesfehérvár képviselő-testületének pénteki ülése. A közgyűlésen adta át dr. Cser-Palkovics András polgármester a „Székesfehérvár Közbiztonságáért” Díjat, amelyet ebben az évben, kiváló szakmai munkája elismeréseként Bognár János, az Alba Regia Polgárőr Egyesület elnöke, Mészáros Dávid címzetes rendőr őrnagy és a fehérvári BV Intézet kapott.

Hirdetés

Székesfehérvár Önkormányzata díjak, kitüntető címek, elismerések alapításával és adományozásával kívánja kifejezni tiszteletét és megbecsülését mindazoknak, akik életművükkel, munkájukkal, a város közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették Székesfehérvár szellemi és anyagi gyarapodását - számolt be róla a szekesfehervar.hu honlapján.

 

Mint írták, a 2023-as esztendő egyik díjazottja Bognár János, az Alba Regia Polgárőr Egyesület elnöke, aki polgárőri szolgálatát 1999-ben kezdte önkéntesként, majd a speciális csoport vezetőjeként és számos területen bizonyította rátermettségét. 2017-ben az Alba Regia Polgárőr Egyesület titkára lett, 2022 májusa óta pedig a Polgárőr Egyesület vezetőjévé választották.

Mészáros Dávid címzetes rendőr őrnagy is „Székesfehérvár Közbiztonságáért” Díjban részesült, aki 2003-ban kezdte meg hivatásos szolgálatát a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Nyomozó Alosztályán, majd több pozíció betöltése után 2018-tól a Vizsgálati Osztály osztályvezető-helyettese. Rendszeresen lát el forrónyomos készenléti szolgálatot. Eddigi 20 éves pályafutása során minden beosztásában nagy elhivatottsággal, kiemelkedő teljesítménnyel végezte munkáját.

Megválasztotta a testület a bírósági ülnököket

A Székesfehérvári Törvényszékre a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróságra két ülnököt, a munkaügyi ügyekben eljáró bíróságra négy ülnököt választott a testület. A Székesfehérvári Járásbíróságra ugyancsak a fiatalkorúak büntető ügyeiben való eljárásokhoz pedig hat fő ülnököt választottak.

Elfogadta a testület a Volánbusz 2022-es beszámolóját

A Volánbusz Zrt. által biztosított városi buszközlekedésben 3,195 millió hasznos, utasszállító menetrend szerinti kilométert teljesítettek az autóbuszok, ami tartalmazza már a 2022 második felében, a Depónia Kft. csalai telephelyre történt kiköltözés miatt beállított új járat teljesítményét is. A Volánbusz átlagosan 55 saját, és 13 alvállalkozó által üzemeltetett autóbusszal látta el feladatait.

Örömteli, hogy a fehérvári autóbuszok átlagéletkora 6,74 év, ami nagy előrelépés az elmúlt évekhez képest. Jelentős fejlesztés is történt 2022-ben, hiszen forgalomba állt 12 db IKARUS ELECTROBUS 120.EL típusú szóló autóbusz a Zöld Busz Projekt keretében.

A beszámoló elfogadásával egy tíz éves korszakot is lezárt az önkormányzat, ugyanis egy korábban keletkezett veszteségnek a halasztott és részletekben fizetendő utolsó adósságrendezése is megtörtént. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy az állam finanszírozta a Volánbusz béremelését, ami mintegy 350 millió forintos támogatást jelent gyakorlatilag Fehérvár önkormányzatának. Mint mondta a 2022-es év minden nehézsége ellenére a közösségi közlekedés zavartalanul működött több mint hárommillió megtett kilométerrel és hét év alatti átlagéletkorú buszokkal.

Nőtt az utaslétszám és nőtt a bevétel is

Farkas László önkormányzati képviselő hozzászólásában elmondta, hogy a város és a Volánbusz között nagyon jó a kapcsolat. Mészáros Attila alpolgármester köszönetet mondott a Volánbusz minden dolgozójának és mint mondta jelentősen nőtt az utasszám a tavalyi évben és ezzel együtt a bevétel is. Hangsúlyozta, hogy a kedvezményes diákbérlet is meghozta az eredményét.

Cser-Palkovics András polgármester a beszámoló elfogadásakor hangsúlyozta, hogy a közösségi közlekedés finanszírozásához a jelenleginál több állami támogatást szeretne kapni a város. Fehérvár polgármestere elmondta, hogy a május 1-től elérhető vármegye és az országbérlethez szeretne a helyi közösségi közlekedéssel csatlakozni Fehérvár, ami jobb és olcsóbban elérhető szolgáltatást adna az embereknek. Jelenleg tárgyalunk az állammal, remélhetőleg eredményre tudunk jutni - mondta. 

A Volánbusz teljes beszámolóját INNEN LETÖLTHETI!

A Napsugár Óvoda felújításáról is döntött a testület

A Székesfehérvári Napsugár Óvodában mintegy több mint 65 millió forint értékben felújítják a szennyvízhálózatot és a teljes konyhát.

A munkát az önkormányzat saját gazdasági társasága, a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság végzi majd.

A Tóvárosi Tagóvodában is felújítások lesznek

A Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodájában is felújítások lesznek. A munkálatokra közbeszerzési eljárást indított a testület.

Felújítják a személyzeti öltözőt és vizesblokkot, átalakítják és teljesen felújítják az intézmény konyhátját, a mosóhelyiséget, továbbá a terasz padlóburkolat és udvari lépcső felújítása után a terasz lefedést is.

Helyi hírekSzékesfehérvárKözgyűléselismerés