2024.03.19, Kedd
Velencei-tavi turisztikai évadnyitót rendeztek Kápolnásnyéken
MTI Fotó: Vasvári Tamás - Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója (b) átveszi a Velencei-tóért díjat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől Kápolnásnyéken a Velencei-tavi turisztikai évadnyitón 2020. július 17-én.

Velencei-tavi turisztikai évadnyitót rendeztek Kápolnásnyéken

MTI

2020.07.20. 18:00

A kormány célja, hogy a következő években a Velencei-tó és térsége továbbra is fejlődhessen - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Kápolnásnyéken a Velencei-tavi turisztikai évadnyitón, ahol második alkalommal adták át a Velencei-tóért díjat.

Hirdetés

Gulyás Gergely kiemelte: 2010 és 2019 között 79 százalékkal nőtt a Velencén és Agárdon eltöltött vendégéjszakák, 69 százalékkal pedig a vendégek száma. A tavalyi szezon adatai alapján elmondható, hogy 130 ezer ember nyaral a tónál - tette hozzá.     

Jelezte ugyanakkor, hogy az idei szezon a koronavírus-járvány miatt más lesz - ezt mutatja az is, hogy a turisztikai szezonnyitót a nyár közepén tartják - de az előttünk álló másfél hónap adatai erre az időszakra nézve rekordot jelenthetnek. Hangsúlyozta: az idén minden eddiginél többen nyaralnak majd itthon a magyarok, hiszen ez a legbiztonságosabb formája ma a kikapcsolódásnak.

A tó körüli fejlesztésekről szólva Gulyás Gergely kiemelte: a Velencei-tó környékén folyó munkák legfontosabb célja, hogy a hagyományos strandolás megújítása mellett olyan tereket is létrehozzanak, amelyek a minőségi turizmus fogadására alkalmasak.

Elmondta: bár a Velencei-tó partfalának megújítása még csak a felénél tart, de az eddig elért eredmények már szabad szemmel is jól láthatók. A megújult partszakaszok egészen más minőséget képviselnek, mint a "régi idők szocializmusa által ránk hagyományozott vasbeton világ" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a partfal-rekonstrukcióval lépésről lépésre az új évezred turisztikai színvonalához sikerül igazítani a fürdőhelyek arculatát.     

Elmondása szerint a tó körüli kulturális helyszíneken is komoly élet indult meg, felhívta a figyelmet a Vörösmarty-emlékházra, Gárdonyi Géza szülőházára, a pákozdi honvédelmi emlékparkra és a kápolnásnyéki Halászkastélyra, amelyek egy országos láncba is bekötik a térséget.     

Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány elnöke köszöntőjében beszámolt a térség elmúlt egy évének turisztikai fejlesztéseiről, köztük arról, hogy állami támogatással elkészült a kápolnásnyéki Vörösmarty-ház és parkjának rekonstrukciója, ahol szabadtéri színpadot is kialakítottak.     

Hangsúlyozta: az alapítvánnyal azon dolgoznak, hogy elhelyezzék a térséget Magyarország turisztikai térképén, és előmozdítsák a környék turisztikai fejlesztéseit.     

A turisztikai évadnyitón a tavaly alapított, és az idén második alkalommal átadott Velencei-tóért díjat - amellyel a térség fejlesztéséért, gazdasági és kulturális felemelkedéséért munkálkodó és közéleti személyiségként is maradandót alkotók tevékenységét ismerik el - Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója vehette át.
 

GazdaságVelencei-tóturizmuskápolnásnyékFejér megye