2024.06.22, Szombat

Advent a Rác utcában - fehérvári kézművesekkel készülhetünk az ünnepekre

szekesfehervar.hu

2017.11.29. 13:12

Idén is megszervezi „Advent a Rác utcában” című kreatív, kézműves programsorozatát a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. December 16-án és 17-én, szombaton és vasárnap, délelőtt és délután 9-12 és 13-16 óra között a Kézművesek Házában, a szervezet tagjai vezetésével lesznek foglalkozások, melyekre szeretettel várják a résztvevőket a közös, örömteli, mézeskalács-illatú készülődés jegyében. December 2-án, szombaton 14:30 órakor nyitja kapuit a „XV. Betlehemi szép csillag” kiállítás a Szent Korona Galériában.

Az „Advent a Rác utcában” című nagyszabású, két napos kézműves programsorozatot tavalyelőtt rendezte meg első ízben a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A foglalkozások oly nagy sikert arattak a fehérvári családok körében, hogy idén ismét elindították a kezdeményezést, a szakkör-vezetőket tömörítő M-ART, a Mesterségek Háza és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület társszervezésében. A változatos tematikájú családi kézműves foglalkozások lesznek december 16-án és 17-én, szombaton és vasárnap 9-12 óra és 13-16 óra között a Rác utca 27. szám alatti Kézművesek Házában valamint a környező házakban is. A résztvevők süthetnek és díszíthetnek mézeskalácsot, és az egyesület alkotóinak segítségével, különféle népi kézműves technikákkal készíthetnek karácsonyi díszeket, fenyőfa dekorációkat és ajándékokat szeretteiknek, barátaiknak.

 

 

Délelőtt többek között filcből, textilből varrhatnak karácsonyfa-díszeket a résztvevők, míg délután gyékénnyel, fával, filccel és bőrrel dolgozhatnak a résztvevők. A belépődíj egy-egy napszakra fejenként 500 forint lesz, amely tartalmazza a részvételt, a szakmai irányítást és a teljes anyagköltséget. Az egyesület szeretettel várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt, egy igazi, hangulatos, családi, mézeskalács-illattól átjárt délutánra” - mondta el Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke.

December 2-án, szombaton 14:30 órakor tárja ki kapuit az Adventi udvar és a Fehérvári Advent programjaival praktikusan összeköthető „XV. Betlehemi szép csillag” kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. A „Betlehemi szép csillag” pályázatot tizenötödik alkalommal írják ki a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Katolikus Rádió és a Szent Donát Alapítvány támogatásával. „Kamaszkorába ért már e kezdeményezés, mégis, változatlanul évente mintegy ötvenen küldenek kiállítható színvonalú alkotásokat” - tette hozzá Szenczi Jánosné, aki elmondta, hogy a kiállítás megnyitóján Spányi Antal, megyés püspök mond köszöntőt és Dr. Gelencsér József, néprajzkutató nyitja meg.

 

 

A pályázat és a kiállítás célja, hogy segítse a Jézus születésének ünnepére való méltó felkészülést, éltesse és felmutassa a magyar szakrális népművészet gazdag hagyományait, ösztönözze a gyermekek és felnőttek alkotó kedvét. A pályázaton ifjúsági és felnőtt kategóriában hivatásos kézművesek, és műkedvelő alkotók, alkotócsoportok egyaránt részt vehettek. „Az alkotások eltérő műfajúak, ezért helyezetteket nem hirdetünk, díjazás viszont lesz.” - emelte ki Tóthné Albrecht Anikó, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének vezetőségi tagja, a kiállítás rendezője.

GazdaságadventkarácsonykiállításFejér megyeünnepcsaládkézművesPüspökségPalotaváros