2024.04.20, Szombat
Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

szekesfehervar.hu

2020.04.07. 21:00

A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

Hirdetés

A február eleji munkaterület átadás óta töretlenül folyik a munka az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai intézményében.

Az épület 1928-ban készült el két épületszárnnyal, jelentősebben felújítást csupán 1948-ban eszközöltek, majd az 1980-as években is történt egy gyorsütemű korszerűsítés. A beruházás előtt az ingatlan már nagyon rossz műszaki állapotban volt: a további műszaki állagromlás megakadályozása tette szükségessé a homlokzat és a tető felújítását.

 

 

A beruházás első ütemében most a tetőn a palát és az alatta lévő deszkázatot cserélik le. A homlokzaton helyreállítják az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozzák a három főbejárat körüli míves keretezést, műkő lábazatot cserélnek a B szárnynál.

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető elmondta, hogy a háttérben több mint másfél éves tervezői eljárás zajlott, részletes műszaki felméréssel, aminek az eredményeképpen egy átgondolt, a múlt értékeit szem előtt tartó terv született:

 

 

„Jelenleg az épület Benyák Bernát utca felőli felállványozott részén dolgozik a kivitelező, egyszerre a homlokzaton és a tetőszerkezeten is. A munka ütemezetten halad, főleg most, hogy üresen áll az épület, azt gondolom, hogy határidőre, azaz őszre kész lesz az első ütem.” Az intézményvezető hozzátette, hogy több, az eredeti tervrajzon szereplő építészeti elemet is visszaállítanak, így a földszinti folyosón visszaépítenek egy ablakot és kibontanak kettő szép míves oszlopot, amit anno befalaztak, az udvari homlokzaton teraszt alakítanak ki, ezzel is növelve az iskola közösségi tereit.

 

 

Lecserélik a bádogos szerkezeteket, leverik a laza homlokzati részeket és javítják a vakolt felületeket, a teljes felület üvegszálas glettet kap, amit majd az eredetihez hasonló, fehér és szürkés árnyalatra festenek. Első körben a Szekfű Gyula utca felől, majd a Benyák Bernát utca felől és legutoljára, körbe haladva az iskolaudvar felőli részén dolgoznak majd.”

 

 

A jelenlegi tanrendről szólva Mészárosné Törzsök Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy nagyon hiányoznak az intézményből a gyerekek, de az összetartó tanári karuknak köszönhetően jól működő rendszert építettek ki nagyon rövid idő alatt: „Három csoportra osztottuk a tanulókat: az elsőbe azok tartoznak, akik otthonaikban rendelkeznek a digitális oktatáshoz szükséges feltételekkel, nekik online küldjük a feladatokat. A második csoportba tartozók szülei papíralapon, névre címkézett borítékban vehetik át a tanulnivalót az iskola portáján minden héten. A harmadik csoportnak pedig postázzuk a feladatokat.

Az Önkormányzat a teljes felújítást 600 millió forinttal támogatta, amelyből az első ütemben készülő építési beruházás összértéke bruttó 235 millió forint.

 

 

A felújítás második ütemében a belső gépészeti, villamoshálózati, illetve akadálymentesítési munkákra koncentrálnak majd. A közbeszerzési eljárás alapján a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végzi a kivitelezési munkálatokat.

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyefejlesztésArany János Iskola