2024.04.25, Csütörtök
Újabb támogatás a székesfehérvári Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Újabb támogatás a székesfehérvári Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra

szekesfehervar.hu

2019.10.07. 15:42

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködése eredményeként 2019-2020. tanévben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében újabb 20 ezer dollár (mintegy 5,8 millió forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai programot. A támogatás átadása és a projekt megnyitása hétfőn történt, a Vasvári Pál Gimnáziumban.

Hirdetés

A program - melynek megnevezése a STEM gondolkodásmód megismertetése, elmélyítése és fejlesztése, valamint az ezen területhez szükséges érzelmi intelligenciát kialakító programok a középiskolás korosztályban - keretében a tanulói csoportok olyan vállalatokat, intézményeket, kiállító- és foglalkoztató helyeket keresnek fel, ahol betekintést kapnak az adott területeken folyó tevékenységekbe, illetve élményeket szerezhetnek, amelyek segíthetik érdeklődésüket felkelteni a természettudományos pályák irányába. Emellett a területhez kapcsolódó tanulmányi versenyek és táborok szervezése is a program része.

 

 

A 2019. október 1-től 2020. szeptember 30-ig tervezett program részeként megyei matematika és angol nyelvi vitaversenyt szerveznek, lesznek természettudományos, ipari, mérnöki orientációs programok, kirándulások és üzemlátogatások, környezettudatos nevelést elősegítő rendezvények, valamint erdei iskolai program is. Nyáron táborba várják a diákokat, ahol a turisztikai és közösségépítő célok mellett az adott magyarországi terület ipari és természettudományos értékeit is megismerik a résztvevők.

A projekttel szeretnék megerősíteni a már érdeklődő tanulók, közvetlenül megismerhetővé tenni a műszaki terület, azon belül a fémipar, illetve az alumíniumipar munkaterületeit, lehetőségeit, valamint növelni kívánják a tanulók elkötelezettségét a műszaki tudományágak felé.

 

 

„Nagy örömmel mondhatom, hogy harmadik esztendeje kapjuk az Arconic Alapítványon keresztül azt a segítséget, amellyel a természettudományok matematika, mérnöki tudományok - angol mozaikszóval STEM - pályaorientációs, érdeklődésfelkeltő programokat tudunk kínálni diákjainknak.” - emelte ki Horváth József, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója.

 

 

„Adományozásunknak kettős célja van.

Egyrészt vissza szeretnénk adni annak a környezetnek, amelyben a vállalat működik.

Több mint húsz esztendeje Székesfehérváron működünk - miután az egykori Köfémet megvásárolta az Alcoa - és ebben a két évtizedben nagyságrendileg évi 30 millió forintot juttatunk vissza a városban élő közösségeknek.

 

 

Az elmúlt esztendőkben arra helyeztük a hangsúlyt, hogy olyan programokat támogassunk – egy kicsit önző érdekből is – ami abban segíthet bennünket, hogy a fiatalokat orientáljuk a STEM-tudományok irányába.

Tettük ezt egyrészt azért, mert úgy láttuk, hogy Magyarországon korábban eltolódott az irány a humán szakok felé; nem tudtunk műszaki szakembereket felvenni, betölteni az üres álláshelyeinket.

Az Arconicnak fontos, hogy minél több fiatal maradjon Magyarországon, azon belül Székesfehérváron, hiszen ma már itthon is ugyanolyan jó vállalati kultúrában lehet dolgozni, mint más országokban.” - hangsúlyozta Katus István, országigazgató, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója.

 

 

Mészáros Attila a város nevében köszönetét fejezte ki a vállalatnak, országosan is kiemelkedő CSR-tevékenységéért, hiszen nem elégszenek meg azzal, hogy iparűzési adót fizetnek, hanem efölött még jelentős összeggel támogatják a közösséget.

Az alpolgármester bíztatta a jelen lévő diákokat, hogy használják ki a támogatás nyújtotta lehetőségeket. Mint mondta, húsz éve is jó dolog volt vasvárisnak lenni, de most még több lehetőségük van az itt tanuló diákoknak.

„Komoly életpályamodellt tudunk Székesfehérváron biztosítani középiskolától kezdve mérnöki és közgazdasági területeken is.” - hangsúlyozta Fehérvár alpolgármestere.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi igazgatója a Vasvári Pál Gimnázium példaértékű alma materi nevelőmunkáját emelte ki: „Országosan is egyedülálló az az együttműködés, amely a város, az Arconic, a tankerület és az iskola között létrejött, amely hosszútávon is lehetőséget ad arra, hogy itthon maradjanak a fiatalok.

 

 

Az iskola nevelőmunkája nyomán nem csak tárgyi tudást, az Arconic támogatásából pedig nem csak igazi gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek, hanem a munkaerő-piacon is nagyon fontos, társas kompetenciákat sajátíthatnak el a lehetőséggel élő diákok.”

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyepályaorientációVasvári Pál Gimnázium