2024.03.29, Péntek
Velencén várja a programok sokasága az idei Megyenap résztvevőit
fejer.hu

Velencén várja a programok sokasága az idei Megyenap résztvevőit

fejer.hu

2019.09.13. 15:00

Hagyomány, érték, minőség – sajtótájékoztatón mutatták be csütörtökön a szervező, házigazda önkormányzatok vezetői: Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Velence város polgármestere, Koszti András és a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos Tessely Zoltán az idei, 2019. évi Megyenap velencei rendezvényének programjait a Velence-korzón.

Hirdetés

A Fejér Megyei Önkormányzat éves nagyrendezvényét, a sokéves hagyományokkal bővelkedő Megyenapot az utóbbi években számos új és színes kulturális program teszi még emlékezetesebbé. A Megyenap sajátja, hogy minden évben megújult helyszínen egy jó példával elöljáró településnek ad bemutatkozási lehetőséget, ezáltal is kiemelve megyénk sokarcúságát nemcsak a természeti adottságok, hanem a kultúra, a gasztronómia és a hagyományok tekintetében is.

Hagyomány, érték, minőség – ennek jegyében az idei, 2019. évi Megyenap velencei rendezvényének programjait a házigazda, szervező önkormányzatok vezetői: Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Velence város polgármestere, Koszti András és a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos Tessely Zoltán sajtótájékoztatón mutatták be.

 

 

„A Megyenap, a megye legnagyobb közjogi eseménye idén Velencén kerül megrendezésre. A Velencei-tó és térsége megyénk egyik ékköve. Kiváló természeti adottságai és kiemelkedő település-fejlesztési tevékenysége miatt méltónak találtuk a Megyenap helyszínének” - emelte ki Dr. Molnár Krisztián. Az elnök a közelmúltban megvalósult beruházások közül kiemelte a nemrég átadott kerékpárutat, mint mondta, jelenleg fél milliárd forintos a Zöld város projekten dolgozik a városvezetés. „A Bence-hegyi gyönyörű új kilátó a Velencei-tó új szimbóluma, új turista célpont lett. A fejlesztéseket a különböző korosztályok igényei szerint valósítják meg. Polgármester és képviselő úrral közösen olyan bölcsődeépítésen dolgozunk, amely még az idén megoldást jelenthet a kisgyermekes családok számára” - tette hozzá a közgyűlés elnöke. A programokról Dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy azok az előző Megyenapokéhoz hasonlóan épülnek fel. „10 órakor adjuk át a Megyenapi ünnepségen kitüntető címeinket és díjainkat. Magyarként számunkra fontos és a Megyenap kiemelt eseménye lesz, hogy a határon túlról érkező, új partner önkormányzatunk: Tusnádfürdő képviselete is részt vesz az ünnepségen, ahol megerősítjük velük az együttműködést. Megyekorzó és Hungarikum játákpark programjainkkal fő célunk, hogy a megye értékeit bemutassuk az itt élőknek. A Megyenap hivatalos megnyitója 14:00-kor lesz a Velence Korzó szabadtéri színpadán, ezt követően egész nap követik majd egymást a fellépők”- tájékoztatott az elnök.

 

 

Koszti András, Velence város polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy idén először a Velencei-tó partjára esett a választás és Velence városa lehet a házigazdája a Megyenap rangos eseményének. „Bízom abban, hogy a Megyenapra érkező vendégek és a látogatók szép emlékeket őriznek majd a velencei rendezvényről, ahol színpadi produkciókkal, kiállításokkal, koncertekkel, kézműsekkel várjuk az érdeklődőket. A programokról Velence város honlapjain és facebook felületein adnak részletes tájékoztatást.

 

 

„Ezek a Megyenapok jó lehetőséget biztosítanak a számunkra, hogy bemutassuk a megyénket és a megyénk legszebb arcát mutassuk be. Ha pedig ez a célunk, akkor ehhez kell egy jó helyszínt választanunk.” – fogalmazott Tessely Zoltán. „Szeretnék gratulálni a közgyűlés elnökének, hogy a Megyenap helyszínéül a mi szűk pátriánkra, Velencére esett a választása. Ez az a területe országunknak, amelyet mindenki valamelyest ismer. Egy megyének az élete a benne élő emberek nélkül mit sem ér. Nagy öröm, hogy itt kerülnek átadásra a megye kitüntető címei és díjai azok számára, akik mindannyinknak és az utókornak is tudják, hogyan lehet tartalommal megtölteni egy életet a közösség érdekében”- mondta az országyűlési képviselő.

 

2011-ben, nyolc évvel ezelőtt a Fehérvárcsurgói Megyenapon útjára indított Fejér Termék Programunkat azóta is Megyekorzó rendezvényeinkkel népszerűsítjük a megye településein. A Fejér Termék Program, a Megyekorzó célja, hogy támogassa a helyi élelmiszer-termelést, a kézművesek tevékenységét, valamint a megyében élő kis- és középvállalkozásokat, bemutassa Fejér megye kulturális értékeit és megismertesse a helyi élelmiszereket és kézműves termékeket. A Megyekorzón bemutatkoznak helyi, saját készítésű termékeikkel Fejér megye őstermelői, kézművesei.

 

2015 óta a nagy sikerű Hungarikum és Mintakincstár játékpark a Megyenap elengedhetetlen része. A játszóház üzemeltetésében civil önkéntes értékőrök, diákok, és nyugdíjasok vesznek részt. A „Hungaricum kincsesláda” is, az interaktív játéktéren minden korosztály kipróbálhatja az ügyességi, logikai és memóriafejlesztő játékokat. A „MINTAKincstárban” pedig játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel a magyar népművészet formavilágát.

 

 

AktuálismegyenapFejér megyeVelencehagyomány