2020.01.21, Kedd

Hirdetés

Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül Székesfehérvár belvárosának környékén
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül Székesfehérvár belvárosának környékén

szekesfehervar.hu

2019.09.12. 08:00

Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

Hirdetés

A következő 2-3 évben Fehérváron 20-30 km kerékpárút épül majd a Balaton-Budapest kerékpárút fehérvári szakaszával együtt. A fejlesztéseknek a célja, hogy a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtse és a város útvonalain biztonságosabban lehessen közlekedni.

 

 

Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője elmondta, sokan jelezték, hogy a Palotai úti gyalogos és kerékpárúton a felfestéssel kialakított elválasztás lekopott. "Tudni kell, hogy ez a felfestés már nem felel meg a jelenlegi szabványoknak. Ennek újrafestését már nem szorgalmazzuk, helyette a város megterveztette a Palotai úti gyalogos és kerékpársáv kettéválasztását taktilis burkolattal és az új útakon a kerékpárút már kétirányú lenne az út mindkét oldalán. Ezzel megszűnik a balesetveszélyes helyzet." - mondta el a képviselő.

 

 

A bejáráson részt vett Nagy Zsolt közlekedési irodavezető, aki elmondta, hogy a Palotai úti gyalogos és kerékpárúton a 90-es években lett kialakítva a felfestéses megoldás a gyalogos és kerékpársáv kettéválasztására, ami az akkori szabványoknak megfelelt, de az akadálymentes közlekedés feltételeinek már nem. "Nagy forgalmú, balesetveszélyes szakaszról van szó, rengeteg gyalogossal és kerékpárossal. Ezért is kellett újragondolni ezt az utat, a fejlesztésekhez a területi adottságok megvannak. A fejlesztések a Palotai út Schwäbisch Gmünd utca és a Halász utca közötti szakaszán valósulnak meg." - emelte ki az irodavezető.

 

 

Az Ady Endre utca és az Alba Plaza között két oldalon tudnak létesíteni kétirányú kerékpárutat, ez aszfaltburkolatot fog kapni és a járdákat is átépítik térkő burkolattal. Az elválasztáshoz 30 cm széles taktilis jelet alkalmaznak, ami a vakok, gyengénlátók közlekedését is segíti. A többi szakasz is elkészül a Palotai úton, egészen a Mészöly Géza utcától a Vörösmarty térig, megoldva az átvezetéseket a Balatoni úti kerékpársávokhoz. Kapcsolat épül majd a Vörösmarty téren keresztül a Prohászka úton szintén már megtervezett, engedélyezés alatt lévő kerékpársávokhoz is. Nagy Zsolt elmondta, hogy a város önkormányzata 18 km kerékpárút létesítését vállalta uniós támogatásból, a Palotai úti szakasz is részben ennek keretében valósul meg.

Nagy Zsolt hozzátette, hogy számos kerékpáros létesítményre már megkapták az engedélyt és 2022-ig valamennyi szakasz elkészül.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyebicikliút