2024.03.28, Csütörtök
Ősszel kezdődik a szabadidőpark építése a Palotavárosban
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Ősszel kezdődik a szabadidőpark építése a Palotavárosban

szekesfehervar.hu

2019.08.16. 21:27

Jelentős mennyiségű fát is ültetnek a Palotavárosi tavak mellett, ahol ősszel kezdődik a Túrózsáki úti szabadidőparkhoz hasonló centrum építése - többek között eről is határozott Székesfehérvár képviselőtestülete pénteken reggel. Döntöttek arról, hogy városi kezelésbe kerül az Akóts malom, önkormányzati támogatást kapnak a polgárőrök és járda illetve közvilágítás épül a Bregyó mellett.

Hirdetés

Beszámolót hallgatott meg a testület az "Alba Regia" tanulmányi ösztöndíjpályázatokról. A 2018/19-es tanévben összesen 107 diák kapott Alba Regia Ösztöndíjat: 54 középiskolás és 53 egyetemista nyert el támogatást. A szakközépiskolások havi 10 ezer forint, míg az egyetemisták havi 20 ezer forint ösztöndíjat kapnak fél éven keresztül.

Városi kezelésbe kerül az Akóts malom

Újra városi kezelésbe kerül az Akóts malom, mely eddig a Szent István Mezőgazdasági Szakközépiskola vagyonkezelésében volt. Az ingatlanról részletes állapotfelmérést végez a Városfejlesztési Kft és az állagmegóvásról is intézkedik. A malmot Mann József téglagyáros építette a XIX. század végén. Az üzemet akkoriban az a gőzgép hajtotta, amelyet a Láng Gépgyár az 1896-ban, Amerikában tartott Világkiállításon mutatott be. 1907-ben vette meg Akóts János, majd bővítette és halála után a fia Akóts Gyula vette át. 1950-ben államosították, 1957-ben átszerelték. Patinás berendezései, működési technológiája talán a világon egyedülálló eredeti állapotot tükröz.

 

 

Önkormányzati támogatás a polgárőröknek

A Székesfehérvári Városi Polgárőrséggel azonos mértékű támogatást kapott az Alba Regia Polgárőr Egyesület. A szervezet a városrészi polgárőr feladatok ellátásához kért ötmillió forintos városi támogatást. Az Albatrosz Repülő Egyesület a szeptember 8-i repülőnap megrendezéséhez kért önkormányzati támogatást, melyet szintén egyhangú döntéssel szavazott meg a város képviselő testülete.

Járda és parkoló épül a Bregyó mellett

Döntött arról is a testület, hogy a Beregyó mellett a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával a sportközpont Malom csatorna felöli oldalánál parkolókat, betonlapos járdát és közvilágítást építenek. A beruházást a Városgondnokság bonyolítja le.

Elektromos autókat szereznek be pályázati forrásból

Két elektromos gépjármű beszerzéséről is határoztak a képviselők, amiket az önkormányzati dolgozók használnak majd a napi munkájuk során. A járműveket állami forrásból elnyert pályázati támogatásból vásárolja Székesfehérvár.

Jelentős faültetéssel jár a szabadidőpark építése a Palotavárosban

 

 

Székesfehérvár polgármestere a közgyűlés után kiemelte, hogy a Palotavárosi tavak körüli szabadidős és zöld fejlesztés közbeszerzése sikeresen zárult és döntött a testület a kivitelezőről. A mintegy 900 milliós fejlesztéshez 40 millió forintot biztosít az önkormányzat, a fennmaradó részt pedig EU-s forrásból finanszírozzák. A Túrózsáki úti szabadidőcentrumhoz hasonló, de nagyobb szabadidős park épül a Palotavárosban, ami Fehérvár legsűrűbben lakott városrésze. Idén elkezdődik a munka és jövőre készül el a park. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a horgászatot nem befolyásolja a fejlesztés, mely jelentős mennyiségű növény telepítésével is jár, közte intenzív faültetéssel.

Parkrendezés a Corvinus székesfehérvári campusán

A Corvinus Egyetem székesfehérvári campusának két épülete közötti zöldterület rendezéséről is döntött a közgyűlés. Itt 131 milliós önkormányzati forrásból lesz parképítés és területrendezés

 

 

Nemzeti ünnepeken a Belváros fellobogózására tett javaslatot Juhász László önkormányzati képviselő. A testület arról határozott a javaslattal kapcsolatban, hogy felkéri a Városgondnokságot, milyen módon lehet fellobogózni a Belvárost.

 

 

Rácné Földi Judit képviselő a József Attila utca kapcsán tett fel kérdést, ahol nemrégiben fejeződött be a Skála parkoló és a Budai út közötti szakaszon a járdák felújítása. Bozai István városgondnok válaszában elmondta, hogy az elmúlt években összesen 170 helyszínen, mintegy 4.5 milliárd forint értékben hajtott végre út-, járda és parkolóépítést, felújítást az önkormányzati cég. Mint mondta a felújítások során a műszakilag indokolt részeket cserélték ki a József Attila utcában, ahol a terekre és a lépcsőházakhoz is bevezető aszfaltos járdák újultak meg mintegy 3300 négyzetméternyi felületen. Mindössze egy hónap alatt elkészült a felújítás és a hibák javítása folyamatban van, amivel augusztus 31-ig kell végeznie a kivitelezőnek.

 

 

A testület megválasztotta a Helyi Választási Bizottság tagjait. Dr. Pallos István elnök, Képli Mária elnökhelyettes, György László tag, Berdó Gábor Károly póttag, Prépost Károlyné póttag a Városháza Kistanács termében tette le esküjét a Közgyűlés után.

Galéria

AktuálisszabadidőparkSzékesfehérvárFejér megyePalotavárosfejlesztés