2024.03.19, Kedd
Negyede elkészült a Velencei-tavi partfal-felújítási projektnek
napi.hu

Negyede elkészült a Velencei-tavi partfal-felújítási projektnek

MTI

2019.04.24. 08:00

A Velencei-tavi partfal komplex felújítása elérte a 25 százalékos készültséget - mondta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden Gárdonyban, a projekthez kapcsolódó lakossági rendezvényen.

Hirdetés

Csonki István az MTI érdeklődésére közölte, hogy nyár végére a készültség meghaladhatja a 40 százalékot is, a teljes projektet pedig 2021 őszére kell befejezni.

A tájékoztatón az igazgató jelezte, hogy a partfal-rekonstrukció mellett öbölkotrások is folynak. A projekt eredeti terveiben szerepelt a csónakkikötők és a közvilágítás fejlesztése is, de az unió ezeket nem támogatta, így erről lemondtak.

A kivitelezést végző Velence 2016 konzorcium képviseletében a Colas Alterra Zrt. vezérigazgatója, Görbedi László elmondta, hogy 25 öbölben végeznek majd kotrást, további tizenegy helyen pedig áramlásjavító kotrást. A tó öbleiben ütemezetten megkezdődött a felhalmozódott iszap eltávolítása, ezek egy részét a már meglévő Cserepes-szigeti zagytéren helyezik el, a többit ideiglenes vagy végleges zagyterekben.

A partfalfelújításokat többi között a sukorói VVSI evezőspályánál, a sukorói szabadstrandnál, a Drótszamár kempingben, valamint a velencei Déli kanyari kikötő és hajóállomás területén végzik.

A lakossági kérdések nagy része a csónakkikötőkben lévő vendégmólókat érintette, amelyeket a mederkotrások miatt elbontanak, ám uniós forrásból nem építhetők vissza. Válaszaiban Csonki István elmondta: jelenleg huszonöt kikötő van a tó körül mintegy háromezer méternyi mólóval, a felmérések szerint ennél kevesebb is elegendő. Jelezte, hogy egymilliárd forintnyi hazai forrásból 1500 méter vendégmólót építenének, a finanszírozási kérdésekről az egyeztetések már folynak, a tervek készülnek.

A Velencei-tó partfalának komplex felújítása 2017 decemberében kezdődött el: a tó vízminőségének javítására, a part menti területek természet-közeli állapotának biztosítására, illetve a környezettudatos rehabilitációra európai uniós támogatásból nettó 14 milliárd forint áll rendelkezésre. Korábban a tervezésre a Velencei-tó-Vértes Kiemelt Térségi Fejlesztési Tanács 792 millió forintot nyert el.

AktuálisFejér megyefelújításVelencei-tóGárdony partfal