2024.04.16, Kedd
Horvát-magyar-lengyel közös projekt indult a társasházi épületfelújításokért
Illusztráció, pixabay.com

Horvát-magyar-lengyel közös projekt indult a társasházi épületfelújításokért

MTI

2021.12.17. 12:07

Horvát-magyar-lengyel együttműködésben kezdődött december elején az a 29 hónapos program, amelynek célja, hogy az épületenergetikai felújítások folyamatában érdekeltté tegye, ösztönözze és megfelelő képzéssel lássa el a társasházak üzemeltetőit, közös képviselőit és magukat a tulajdonosokat is.

Hirdetés

A hármas együttműködést a horvát Croatia Green Building Council koordinálja, a projekthez konzorciumi partnerként csatlakozott a magyar HuGBC és a lengyel PLGBC zöldépítési szervezet - tájékoztatott róla a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) pénteken.

A RetrofitHUB elnevezésű program első lépéseként piaci helyzetelemzés készül, amely áttekinti a jelenleg futó energetikai korszerűsítési kezdeményezéseket, elemzi azok megvalósításának előnyeit és hátrányait.

Az elemzés szolgáltat majd alapot a képzésekhez és olyan workshopokhoz, ahol a résztvevők esettanulmányokon dolgoznak energetikai felújításra szoruló épületek végfelhasználóival. A workshopok eredményei online platformon lesznek nyilvánosan elérhetőek, valamint írásos útmutató is készül.

A projektet a Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium programja, a Climate Initiative (EUKI) finanszírozza, amelynek célja, hogy elősegítse az Európai Unión belüli éghajlati együttműködést az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete 2009 óta működik, a zöldépítés témakörében szakmai ismeretterjesztő és társadalmi szintű kommunikációt is folytat, emellett szoros kapcsolatban áll felsőoktatási intézményekkel az új technológiák megismertetése érdekében. A HuGBC tagszervezete a nemzetközi World Green Building Council-nak, így nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra - közölték.

Országos hírekenergetikai korszerűsítéskörnyezetvédelemlakásfelújításüvegházhatású gáz