2024.04.16, Kedd
Tovább fejlődik a sürgősségi betegellátás a székesfehérvári Szent György Kórházban
MTI

Tovább fejlődik a sürgősségi betegellátás a székesfehérvári Szent György Kórházban

szekesfehervar.hu

2019.01.03. 16:30

Dr. Csernavölgyi István főigazgató elmondta, hogy 2019 januárjától már az úgynevezett Akut Alapellátó Egységet is létrehozta a Szent György Kórház az új törvényi rendelkezésnek megfelelően. Az új rendszerhez tartozik egy betegirányítást segítő diszpécser is, aki fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban.

Hirdetés

Dr. Csernavölgyi István, a Szent György Kórház főigazgatója szerint az új törvényi rendelkezés tulajdonképpen a székesfehérvári kórház Szervezeti és Működési rendjét igazolja, hiszen az intézményben több mint 20 éve működik az un. triázs rendszer.

A főigazgató kiemelte, hogy a törvényben meghatározott Akut Alapellátó Egységet a Sürgősségi Betegellátó Osztályon belül, a városban változatlan formában működő alapellátó ügyelet mellett alakították ki. "Ennek az ellátási formának a jogszabályban rögzített bevezetése meggyőződésem szerint még gyorsabban reagálóvá teszi a sürgősségi ellátási folyamatot országos szinten." - fogalmazott a főigazgató, aki szólt arról is, hogy a Szent György Kórházban folyamatosan fejlesztették az ellátási igényeknek megfelelően az infrastruktúrát, eszközparkot, diagnosztikus hátteret és a szakmai ellátó hátteret a Sürgősségi Betegellátó Osztály köré.

 

 

Dr. Csernavölgyi István felsorolta, hogy 2012-ben új osztály infrastruktúrát hoztak létre 22 ággyal és 6 sürgősségi intenzív ággyal, folyamatosan növelték az ott dolgozók létszámát, 2017-ben pedig egy korszakot lezárva új ellátási hálót kialakítva a Sürgősségi Betegellátó Osztály köré szervezték a Neurológiai Stroke Ellátó Központot a Seregélyesi út túloldaláról. A Szent György Kórházban kiemelt Traumatológiai, PIC (Perinatális Intenzív Centrum) és Gyermek Intenzív, valamint a legmasabb ellátási szintet biztosító Sürgősségi Centrum is van.

A főigazgató beszélt az egyre növekvő terhelésről és betegforgalomról is, amit jól jelez, hogy például 2018 december 24-e és 2019. január 1-je között csak a 3 kiemelt sürgősségi osztályon (SBO Belgyógyászat, Traumatológia, Gyermekosztály) több mint 2200 sürgősségi esetet láttak el a két ünnep között.

2014 és 2017 között mintegy 25%-al nőtt a sürgősségi esetek száma az intézményben és 2018-ban is tovább növekedett a terhelés. A betegek 80%-át kivizsgálást követően otthonukba tudták bocsátani. Dr. Csernavölgyi István szólt a Sürgősségi Osztályon dolgozók magas szakmai kvalitásáról is, amit jól jelez, hogy 2017-ben a Sürgősségi Osztály szakápolói csapata bizonyolt a legjobbnak az országban a szakmai versenyen és a Sürgősségi Osztály munkatársa, Guczogi Gábor nyerte el 2018-ban az Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója országos díjat is.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeFejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházsürgősségi betegellátásbetegirányítás