2024.06.17, Hétfő
Hatékonyabb lett a fehérvári távhőszolgáltatás
szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

Hatékonyabb lett a fehérvári távhőszolgáltatás

szekesfehervar.hu

2019.01.07. 19:00

Befejeződött a felújítás a szedreskerti fűtőműben, ahol a korábban három 4.7MW-os régi kazán helyett három új 5 MW-os kondenzációs szerkezetet építettek be, zajszigetelték az épületet és a homlokzat is megújult. A felújítás azon túl, hogy hatékonyabbá tette a fehérvári távhőszolgáltatást évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot kibocsátást is eredményez.

A felújítás során három darab 5MW-os, a szigorított műszaki színvonalnak és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő kondenzációs kazánt telepítettek. A kazánok a kilépő füstgázból is visszanyerik a hőt, ezért a 100 százalékos hatásfokot is el lehet érni az üzemeltetésnél. A Királysoron a legjobb kazán is mindössze 93 százalékos hatásfokkal működik.

 

 

Egy régi vágya valósult meg a cégnek azzal, hogy az 1972-ben épült kazánokat kicseréltük, új korszerű kazánokra - mondta Szauter Ákos a Széphő Zrt. vezérigazgatója. A szedreskerti fűtőmű a városi távhő kapacitásnak a 15-20 százalékát jelenti és innen biztosítja a Széphő a város északi részének távhőszolgáltatását, ami új feladatot is jelent a szolgáltató számára, ugyanis eddig a Királysorról kellett ezt megoldani. Ma már nem csak a Királysorról, hanem több pontról táplálja be a szolgáltató a melegvizet a távhőrendszerbe. Szauter Ákos kiemelte, hogy hatékonyabbá vált a fejlesztéssel a rendszer, hiszen eddig például a Királysorról érkezett a meleg víz a Szedreskertbe, most pedig a szomszédos fűtőműből, jelentősen kisebb hőveszteséggel jut el a meleg a társasházakba.

 

 

A város polgármestere Cser-Palkovics András emlékeztetett arra a néhány évvel ezelőtti állapotra, amikor az önkormányzat csak tulajdonostárs volt a Fűtőerőműben és nem rendelkezett a menedzsment jogokkal, illetve többször volt olyan helyzet, hogy majdnem megtörtént a kikapcsolása a városi távhőrendszernek. „Egy alapvető közszolgáltatásról van szó, melynek biztonsága és a szolgáltatás minősége két olyan nagyon fontos szempont, amit akkor lehet garantálni, ha közösségi tulajdonban van a Fűtőerőmű, továbbá a fejlesztési elképzeléseket is akkor lehet csak megvalósítani, ha az elsődleges cél megvalósult. Az állam és a kormányzat segítségével az önkormányzat tulajdonába került a Fűtőerőmű és el lehetett kezdeni a fejlesztéseket. Ma pedig nem vagyunk már nagyon messze attól, hogy a Királysorról kiköltözhessen a Fűtőerőmű, amivel egy fontos városrehabilitációs cél is megvalósulhat. Ennek egyik fontos lépcsője az, hogy a Szedreskerten is megvalósulhatott két ütemben 230-230 millió forintból a fűtőmű fejlesztése. Ez pedig azt is jelenti, hogy évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a szedreskerti fűtőmű, mint korábban” - hangsúlyozta Fehérvár polgármestere.

 

A Szedreskeri lakónegyedben a távhővezetékek felújítása is megtörtént a fűtőmű teljes felújítása mellett.

A Szedreskerti fűtőmű az 1970-es évek elején létesült a Szedreskerti lakónegyed közel 1.400 lakásának fűtés- és melegvíz-szolgáltatására. A központi hőtermelés (Királysor) kialakításával közel 20 év üzem után a fűtőműben a folyamatos hőtermelés megszűnt, üzeme a nyári erőmű-karbantartások idejére korlátozódott, melynek során a város közel 60%-nak biztosította használatimelegvíz-ellátását.

 

 

Amikor pár évvel ezelőtt döntés született a Király sori hőtermelés megszüntetéséről, a SZÉPHŐ Zrt. tulajdonában lévő Szedreskerti fűtőmű használata, mint az egyik decentralizált hőtermelő helyszíne, ismét előtérbe került. Ehhez azonban a meglévő, elavult és igen koros kazánokat, valamint a segédberendezéseket ki kellett cserélni, a kazánház épületét építészetileg fel kellett újítani.

A Szedreskerti fűtőmű összesen 15 MW beépített hőteljesítménnyel (3 db 5 MW-os kazánnal), szigetüzeméhez alkalmas vízkezelési berendezésekkel és nyomástartással rendelkezik. A II. ütem nettó beruházási költsége: 239 millió Ft volt.

A beruházást teljes mértékben önerőből valósította meg Széphő Zrt.

A telepített és beüzemelt új, kondenzációs kazánok éves átlagos hatásfoka 100%, amely 6-7%-kal magasabb, mint a Király soron üzemelő, kiváltásra kerülő berendezéseké. A Szedreskerti fűtőmű kooperációs üzemben biztosítja az ellátására kijelölt terület fűtés- és használatimelegvíz-szolgáltatását. A 2019. évre tervezett 60.000 GJ hő megtermelése több mint 70 tonna csökkenést jelent a CO2-kibocsátásban az alacsonyabb földgázfelhasználás miatt.

 

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyefelújítástávfűtésszén-dioxid