2024.03.28, Csütörtök

Százmilliókból újulhat meg Fejér megye négy településének iskolája

fejer.hu

2017.09.22. 14:34

Több, mint 700 millió forintos uniós pályázati támogatásban részült Fejér megye négy településének - Bodajk, Bakonycsernye, Polgárdi és Sárszentmihály - köznevelési intézményei.

Hirdetés

Az iskolai uniós fejlesztésekről, a Móri és Székesfehérvári Járások területéhez tartozó EFOP-4.1.2. és EFOP-4.1.3. konstrukciójú pályázatok döntéseiről csütörtökön közösen tájékoztatott Dr. Molnár Krisztián közgyűlési elnök valamint az érintett települések polgármestereinek és intézményvezetőinek jelenlétében Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ tankerületi igazgatója és Törő Gábor, országgyűlési képviselő a Megyeházán.

Az EFOP 4.1.2. és EFOP 4.1.3. konstrukciójú pályázatok esetében jelenleg 16 nyertes pályázatuk van. Ebből 14 pályázat EFOP 4.1.3. kódjelű és az EFOP 4.1.2. kódjelű pályázat esetében háromból kettő támogatói döntéssel bír – tájékoztatott bevezetőjében Török Szabolcs tankerület igazgató. „Ezek a pályázatok alapvetően a köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztéseit szolgálják, melyek mindegyike rendkívül fontos hiánypótló beruházások.” – hangsúlyozta a tankerület vezető. „A korábbi évek, évtizedek óta váltak szükségessé azok a beavatkozások, amelyek e pályázatok keretében, valósulnak meg az állami intézményfenntartó központon keresztül a települési vezetőkkel együttműködve zárós határidőn belül.

A megvalósuló projektek, fejlesztések előnyeit hangsúlyozva Török Szabolcs a gyermekek számára a nevelő és oktató munka mellett az épített környezetet is meghatározónak nevezte és a környezeti nevelésre hívta fel a figyelmet. „Az eszközbeszerzés a pályázatok másik pillére, mellyel a 21. századi oktatáshoz, neveléshez a digitális környezetet biztosítják. Mint mondta, a digitális kompetenciák mára alapvetően meghatározzák a mostani generációnkat, melyhez a pedagógusoknak is alkalmazkodni szükséges. Az akadálymentesítés is kiemelt a pályázatoknál, az infokommunikációs akadálymentesítést is beleértve a hatékonyabb tananyag elsajátítás érdekében – tette hozzá. „Meggyőződésem, ha egy jól felszerelt, korszerű és konstruktív nevelést folytató intézményből kikerült diák vissza fog térni szűkebb környezetéhez a tanulmányai befejezése után és ezáltal a települések javát is fogja szolgálni”–tette hozzá Török Szabolcs.

Törő Gábor, országgyűlési képviselő megköszönte a tankerületi igazgatónak, hogy a sikeres és eredményes munka érdekében lehetővé tette a közös egyeztetést a települési vezetőkkel és az intézményvezetőkkel. A képviselő örömmel számolt be arról, hogy a pályázatok útján elnyert több mint 700 millió forintos támogatásból megoldódnak végre Bodajk, és Bakonycsernye iskoláiban a tetőbeázások.

A képviselő meggyőződését fejezte ki, mely szerint az itt ülő iskolaigazgatóknak, polgármestereknek, közgyűlési elnöknek a legfontosabb a gyermek, hogy az oktatók és a diákok megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Így a jövő zálogai megfelelő pályán folytathatják majd életben útjukat. – fogalmazott Törő Gábor.

A pályázatoknál az EFOP 4.1.3. konstrukcióban 14 nyertes pályázattal összesen 739. 503.166 Ft támogatást tudhat magáénak a székesfehérvári tankerületi központ és ezáltal gazdagodnak az érintett települési önkormányzatok. Az EFOP 4.1.3. konstrukcióban nyertes pályázatok között szerepel a Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola korszerűsítése. A 32,18 millió forintos támogatási összegből a tornaterem újul meg sportpadlóval, új nyílászáróval, korszerű fűtéssel, a mindennapos testneveléshez kapcsolódó berendezési tárgyakkal kiegészülve és az iskolai főbejárat cseréjével. A Bakonycsernyei Általános iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tetőcsere és nyelvi labor korszerűsítése valósul 78, 14 millió forintból. A Bodajki Általános Iskolában 46,17 millió forintos támogatásból az iskola sportudvara és az épület tetőhéjazatának cseréje valósul meg.

Az EFOP 4.1.2. konstrukció keretében valósul meg a legnagyobb beruházás a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában összesen 432.896.337 millió Forint értékben. A polgárdi iskolában szaktantermek, az egyes művészeti ágak, tanszakok követelményei szerinti, az alapfokú művészetoktatás, a tehetséggondozás és fejlesztő foglalkozások biztosításához szükséges termek és infrastruktúra kialakítása, zöldfelületi fejlesztés, közösségi terek kialakítása, tálaló konyha ebédlő, a mindennapos testneveléshez szükséges terek, és akadálymentesítés megvalósul meg a nagyberuházásban.

 

Forrás: fejer.hu

AktuálisFejér megyefejlesztésönkormányzatpályázatokáltalános iskolaköznevelési intézmények