2024.04.25, Csütörtök

Fehérváron mutatták be az új honvédségi buszt

honvedelem.hu

2017.05.05. 14:15

2017. május 3-án, szerdán Székesfehérváron mutatták be a Honvédelmi Minisztérium finanszírozásából évek óta zajló ARIES-projekt legújabb prototípusát. Az új jármű csapatszállításhoz, vagy akár egészségügyi laborként is bevethető lesz.

Hirdetés

A modern, minden igényt kielégítő honvédségi busz fejlesztési projektje a HM Currus Zrt., az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával valósul meg.

A bemutatón – melyet megtekintett többek között Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökének támogató helyettese is – elhangzott: a projekt egyedi, mivel noha a Magyar Honvédség igényeinek kielégítése a prioritás, maga az eszköz a többcélú hasznosítás lehetőségével versenypiaci jelenlétet is megalapoz.

Benkó Imre, a HM Currus Zrt. vezérigazgatója elmondta: az ARIES projekt fejlesztése 2012-ben kezdődött, amikor is 2015. júniusában egy EURO V üzemű proto demonstrátor jármű került bemutatásra, amely egészen a csapatpróbáig eljutott.

Tavaly a korábbi tapasztalatok alapján egy EURO VI üzemű jármű és a hozzá tartozó modulrendszer további fejlesztése kezdődött meg, amely eredményeként a mai napon bemutatásra kerülhetett az új továbbfejlesztett prototípus jármű kész vázszerkezete.

Az új EURO VI Volvo B8R alvázra épülő busz kialakításától függően csapatszállításra, parancsnoki járműként, vagy akár sebesült szállítóként is bevethető. A bemutatón részt vevő katonák és civilek részletekbe menően megtudhatták, hogy a gyártás során az Ikarus Járműtechnika Kft. milyen speciális eljárásokat alkalmaz. Ezek mind annak érdekében történnek, hogy a jármű minden tekintetben megfeleljen a 21. század kihívásainak. 

 

Forrás: honvedelem.hu

AktuálisSzékesfehérvárfejlesztéshonvédelemARIES projekthonvédségi jármű