2024.04.27, Szombat

Eredményekben gazdagon zárult „A mi kincsesládánk” megyei vetélkedő

fejer.hu

2017.01.18. 09:15

A Fejér megyei általános iskolák felső tagozatos és középiskolás diákjai számára idén is megszervezték „A mi kincsesládánk” című vetélkedőt a nemzeti és megyei értékek, a Hungarikumok népszerűsítése és megőrzése céljából. A Fejér Megyei Értékek és Hungarikumok Ismereti Vetélkedő döntőjén két kategóriában a megye 18 döntős csapata vett részt a Fejér Megyei Kormányhivatal Réztermében, 2017.január 12-én.

Hirdetés

„A mi kincsesládánk” címmel a Fejér Megyei Értékek és Hungarikumok Ismereti Vetélkedőt szervezett a Fejér Megyei Önkormányzat a Fejér Megyei Értéktár Bizottsággal a Földművelésügyi Minisztérium sikeres HUNG-2016 pályázatán elnyert három millió forintos pályázati támogatásból. A vetélkedő első fordulójában a diákok egy online–teszten adtak számot tudásukról. Ezt követően a verseny második fordulóján, a megyei döntőn a szervezők játékos vetélkedővel hívták fel a megye általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákjai körében a figyelmet a nemzeti értékek és Hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának fontosságára.

A megyei vetélkedő megnyitóján, a versenyt szervező Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a döntősöket. 2013-ban döntött úgy a Fejér Megyei Önkormányzat, hogy létrehozza a Fejér Megyei Értéktár Bizottságot. Úgy véltük, Fejér megyében és a településeken számos olyan érték található, amely az utókor számára megőrzendő és a nemzeti értékek gyűjteményébe bekerülve tovább öregbítheti Fejér megye hírnevét. A létrehozott és szakemberekből álló értéktár bizottság koordinálja azóta is a megyében az értékgyűjtő és értékőri tevékenységet Balog Gábor megyei képviselő elnökletével. Büszkék vagyunk arra, hogy a mennyiséggel szemben a minőség elvét követő értékgyűjtő munkának köszönhetően mára a megye egészét lefedő 26 értékkel gazdagodott az azóta is folyamatosan bővülő Fejér Megyei Értéktár. Értékgyűjtő munkánkat nagyban segítette a Földművelésügyi Minisztérium sikeres HUNG-2016 pályázatán elnyert három millió forintos pályázati támogatás, amelyből a megye fiataljainak körében vetélkedő rendezésével népszerűsítettük a nemzeti és a megyében fellelhető értékeket, Hungarikumokat. Az a célunk, hogy a fiatalokat is bevonjuk az értékőri tevékenységbe, hogy az utókor számára is megőrizzük értékeinket- tette hozzá Dr. Molnár Krisztián.

Eredményesen zárult a verseny

A csütörtökön rendezett végső, megyei megmérettetésen a megye 3 középiskolájának és 7 általános iskolájának 18 csapata vett részt. A diákok a döntőre a megye minden részéből: Dunaújvárosból, Székesfehérvárról, Pusztaszabolcsról, Ercsiből, Zámolyról, Agárdról, Csórról, Sárbogárdról érkeztek.

A versenyt korosztályonként rendezték, délelőtt az általános iskolások, délután a középiskolás diákok csapatai vetélkedtek egymással. A produkciókat három fős zsűri: Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Balogh Zoltán, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság tagja, megyei képviselők, valamint Máhr Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodájának munkatársa értékelték, majd adták át a nyereményeket.

A verseny első három helyezettje oklevélben részesült és kulturális programokon vehetnek részt, valamint minden versenyzőt és felkészítő tanárt emléklappal és tárgyi nyereménnyel jutalmaztak. A Vörösmarty Színház színházjegyek felajánlásával, a Jancsárkert Termelői Piac különdíjjal, kategóriánként egy bőségkosárral támogatta a rendezvényt.

Az általános iskolások vetélkedőjének

  • Első helyezettje az Ercsi Eötvös József Általános Iskolából.„Eötvös Lurkók” csapata: Baczakó Petra, Hodula Laura, Kovács Petra, Elcsics Krisztián.
  • Második helyezett lett az Chernel István Általános Iskola és Gimnázium és AMI. „Agárdi Pákászok” csapata: Fenyvesi Zsuzsanna, Hofer Zsófia, Muskáth Anna, Fenyvesi Ernő.
  • Harmadik helyezett az Ercsi Eötvös József Általános Iskola „Szalintra”csapata: Lippai Roland, Hekman Veronika, Gallyas Lakatos Benjamin, Varga Virág.

Különdíjban részesült a Jancsárkert Termelői Piac felajánlásában az Ercsi Eötvös József Általános Iskola „Erős Pisták” csapata: Békes Balázs, Körtvélyesi Virág, Grossmann Antónia, Bosnyák Levente különdíjban részesült.

A középiskolások vetélkedőjének

  • Első helyezettje a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium 327” nevű csapata: Rudolf Rebeka, Orova Gréta, Huszár Olívia, Nyevrikel Márta.
  • Második helyezett lett a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium „BTSBP” csapata: Benedek Patrícia, Takács Daniella, Balu Virág, Sóhajda Anikó.
  • Harmadik helyezett Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium „Ötös egység!”csapata: Balogh Csenge, Huszár Boróka Márta, Luczek Viktória, Tóth Réka.

Különdíjban részesült a Jancsárkert Termelői Piac felajánlásában a Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakgimnázium „10.a” csapata: Neichl Noémi, André Szabina, Makrai Bernadett, Bognár Melinda.

AktuálisFejér megyevetélkedődiákFejér Megyei ÖnkormányzatA mi kincsesládánk