2024.06.18, Kedd

Elkezdődtek a felújítási vizsgálatok a székesfehérvári székesegyházban

szfvar.katolikus.hu

2016.12.03. 21:29

Több restaurátor művész és szakember vizsgálja a székesfehérvári Szent István király-székesegyházat annak érdekében, hogy minél tisztább képet kapjanak a templom jelenlegi belső állapotáról.

Smohay András a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a fenntartó nevében kérte fel a kutatások elvégzésére a szakembereket. Ugyanis a műemléki tudományos vizsgálatok elkészítése az első lépés a székesegyház teljes belső helyreállítása felé. Mint ismeretes, a székesegyház épületén két éve keletkezett súlyos kárt széles összefogással sikerült elhárítani, s idén nyáron befejeződött a főtemplom külső felújítása. A külső renoválás rendkívül látványos eredményt hozott: a székesegyház mára új köntösben ragyog a Belváros felett. Most elérkezett az idő, hogy a belső helyreállítás is elkezdődjön, ami hosszú folyamat, többéves munka lesz, és egy nagyon alapos kutatás kell, hogy megelőzze. Egy restaurátor csapat dolgozik azon, hogy részletgazdagon és pontosan tárja fel majd, milyen állapotban van a templom.


Bíró László restaurátorművész a kutatások koordinátora szerint nagyon fontos a templom szakszerű felújításához, hogy szakmailag megfelelő előkészítést nyújtsanak. A különböző szakágak szerinti kutatások és vizsgálatok összehangolása után, minden információt össze kell gyűjteni, mert a több száz éves műemléktemplom a különböző korszakokban, különféle módon lett kezelve. Minden kor beavatkozását fel szeretnék tárni és értékelni, hogy hitelesen, tisztességesen és a megrendelő szándékai szerint lehessen megkezdeni a restaurálási munkálatokat.

Jeszeniczky Ildikó festőrestaurátor-művész a kutatások kezdetén elmondta: felbecsülhetetlen érték, ami akár oltárkép, akár a falképek tekintetében a templomban található. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a restaurátori munkát a legnagyobb alapossággal készítsék elő, az adott műtárgyra, falképre megkeressék azokat a megoldásokat, ami leginkább szolgálja megőrzésüket, fennmaradásukat.

Wegrosta Gyula festőművész szerint a többségében barokk kori berendezések és templombelső tanulmányozásakor, a történelem nyomai megfoghatók a jelenlegi állapotban. A munkálatok során megállapítják, hogy az eddigi felújítások során például milyen festékrétegek kerültek az eredeti felületekre. Feltárják a szakszerűtlen javításokat is, de például, a nagyon gazdag, nagyon míves berendezések rovarkár és használatból eredő kárait is vizsgálják.

 

A munkálatok végén egy ún. teljes kártérkép készül a Székesegyházról, melyet egy 3D lézerszkenner felmérés milliméter pontosságú digitális állományába illesztenek. A legmodernebb technika és a manuális kutatások eredményei segítenek a helyreállítási munkák pontos meghatározásában. Magyarországon még egyedülállónak számít, hogy ilyen alapos tudományos felmérés segíti egy templom teljes körű felújítását.

AktuálisSzékesfehérvárfelújításSzent István király-székesegyház