2024.03.28, Csütörtök
Nem mindegy, mivel és miben fűtünk
pixabay - illusztráció

Nem mindegy, mivel és miben fűtünk

Fejér Megyei Kormányhivatal

2019.11.10. 08:00

A települések levegőminőségét – a közfelfogással ellentétben – nem csak a közlekedésből és az ipari termelésből, hanem jelentős mértékben a lakossági fűtésből származó levegőszennyezés is alakítja. Egészségünk és környezetünk megóvása érdekében figyeljünk arra, hogy csökkenjen a lakossági fűtés okozta levegőszennyezés.

Hirdetés

A legnagyobb egészségügyi kockázatot jelentő 2,5 mikrométernél kisebb levegőben szálló por frakció, köznapi nevén kisméretű szálló por kibocsátásának közel 80 %-áért a lakossági fűtés felelős. Ha megnézzük Magyarország téli légszennyezettségét az utóbbi években, látható, hogy a legszennyezettebb területek nem csupán a nagy városainkra koncentrálódnak, ahol ipari és közlekedési kibocsátás is jellemző, hanem a kisebb városokra, falvakra is. Azok közül különösen a völgyekben megbújó településekre, ahol kiváltó okként egyértelműen a helytelen lakossági fűtés határozható meg.

Nem mindegy, hogy mivel és miben fűtünk – hangsúlyozta Petrás József. A Fejér Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatóságának főosztályvezetője elmondta: míg a földgáz használata esetén kisméretű szállópor-kibocsátás elhanyagolható, a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe. Elavultak és alacsony hatékonyságúak a lakosság által többségében működtetett kazánok és tüzelő berendezések. A vegyes tüzelésű kazánok és vaskályhák 50 %-os hatásfoka áll szemben a korszerű, de költségesebb faelgázosító kazánok 90-92 %-os hatásfokával. A lakossági fűtés során szükséges figyelembe venni, milyen anyagok használhatóak fel a rendelkezésre álló tüzelő berendezésekben.

A fűtés csak száraz tűzifával vagy pellettel, brikettel történhet. A tűzifa fajtája és nedvességtartalma nagy mértékben befolyásolja fűtési költségeket. A puhafák, mint a fenyő és a különböző gyümölcsfák, alacsony fűtőértékük miatt nem alkalmasak a tüzelésre, mivel a tüzelőberendezés és a kémény károsítása mellett a lakosság fűtési költségeit is növelik. A 20 % alatti nedvességtartalmú keményfával (bükk, tölgy, akác és gyertyán) akár 30 %-kal is csökkenthetőek a fűtési költségek – hívta fel a figyelmet Petrás József főosztályvezető.

Sajnos sokan hulladékot égetnek fűtési céllal. A hulladékok tüzelőberendezésben történő elégetése Magyarországon több mint 15 éve tilos, kivéve a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetését. Hulladéknak minősül bármilyen kezelt fa, (raklap, régi ajtó-ablakkeret), forgácslap, bútorlap, építési fahulladék, színes, úgynevezett. fényes papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, használt ruha, fáradt olaj, stb. Hulladék égetése esetén mérgező, rákkeltő anyagok kerülhetnek a levegőbe (NOx, PM10, VOC), veszélyeztetve egészségünket és környezetünket. A kibocsátott szennyezőanyagok különösen veszélyeztetik az időseket, a gyerekeket, valamint a légzőszervi megbetegedésben szenvedőket. A belélegzett szennyezőanyagok a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthatnak el.

Télen jelentősen megnő a lakossági közérdekű bejelentések száma is a lakossági fűtés okozta levegőszennyezés miatt. Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel valaki, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni, és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel, bejelentését – lehetőség szerint fotóval, videóval dokumentálva – a megyei kormányhivatal helyileg illetékes járási hivatalánál teheti meg.

Aktuálisfűtéslevegőminőség