2024.09.19, Csütörtök
Elkezdte a termelést az újrahasznosító üzem Székesfehérváron
Fotók: www.hydro.com

Elkezdte a termelést az újrahasznosító üzem Székesfehérváron

MTI

2024.09.11. 11:35

Megkezdte működését a Hydro Extrusion Hungary Kft. új alumínium-újrahasznosító üzeme Székesfehérváron, a 90 ezer tonna éves kapacitással rendelkező öntödét avatták fel - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A Hydro közleménye szerint a modern újrahasznosító üzem, amely a székesfehérvári alumíniumsajtoló gyáregység mellett épült, főként prémium autóipari szegmensben használt sajtolási alapanyagot gyárt. Az öntöde mind fogyasztói alumínium hulladékot, mind a saját, illetve más termelőcégektől származó gyártási selejtet újrahasznosítva állít elő új terméket. Megjegyezték, hogy az alumínium újrahasznosítással történő előállítása a fém gyártásához eredetileg szükséges energia mindössze 5 százalékát igényli.

 

 

A közleményben idézték Eivind Kalleviket, a Hydro elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy legjelentősebb ügyfeleik alacsony szén-dioxid-kibocsátással és újrahasznosítással előállított alumíniumot keresnek, ezért elkötelezettek az iránt, hogy újrahasznosítási kapacitásukat 2030-ig tovább bővítsék, egyben megerősítsék a cégcsoport pozícióját ebben a szegmensben Európában.

Az újrahasznosító üzemben 80 új dolgozót alkalmaztak

Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: az újrahasznosító üzem mintegy 80 új munkahelyet teremtett. Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA), amely hatmillió euróval járult hozzá Európa egyik legnagyobb és legmodernebb alumínium-újrahasznosító üzemének megépítéséhez, és 17 millió euró adókedvezményt biztosított számukra. A Hydro Extrusion Hungary a Hydro legnagyobb és legfejlettebb sajtoló üzeme Európában, hat alumínium présgéppel, különböző felületkezelési technológiákkal és több mint 300 megmunkáló géppel.

 

 

Az autóipart szolgálja ki a gyár

Az évi 60 ezer tonnás kapacitású üzem jelentős szerepet játszik az e-mobilitási szegmensben. A székesfehérvári sajtolóüzem elsősorban autóipari ügyfeleket szolgál ki, megteremtve az autógyártóknak és más iparági ügyfeleinek a "zárt körforgáshoz" csatlakozás lehetőségét, ezzel csökkentve termékeik karbonlábnyomát. A zárt körforgásban a gyártók által összegyűjtött termelési hulladék közvetlenül az újrahasznosító üzembe kerül, amely a sajtoló gyáregység mellett található, ahol az újrahasznosított alumíniumot közvetlenül az autóalkatrészek gyártásához használják fel.

Huszonegyezer embernek adnak munkát világszerte

A Hydro székesfehérvári üzemében gyártott autóipari alkatrészek közé tartoznak például a lökhárítók és ütközéselnyelő elemek, valamint a karosszéria szerkezeti elemei és akkumulátorházak. Ezekhez az összetett alkatrészekhez az ötvözet tulajdonságai kulcsfontosságúak, az új öntöde pedig lehetővé teszi a Hydro számára ezen ötvözetek kifejlesztését és optimalizálását. A Hydro Extrusions a világ vezető alumíniumsajtoló vállalata, amely mintegy 100 termelési helyszínen működik 40 országban, és 21 ezer embert foglalkoztat.

 


A norvég cég székesfehérvári üzeme mintegy 1700 embert foglalkoztat. A nyilvános cégadatok szerint a Hydro Extrusion Hungary Kft. a 2023-as üzleti évben 444,3 millió eurós (mintegy 175 milliárd forint) árbevétel mellett mintegy 13 millió eurós (5,135 milliárd forint) nyereséget könyvelt el. A társaság 2022-ben 471 millió eurós (186 milliárd forint) árbevétel mellett 21 millió eurós (8,3 milliárd forint) adózott eredményt realizált.

Galéria

GazdaságSzékesfehérvárHydro Extrusion Hungary Kft.alumínium-újrahasznosító üzem