2024.07.24, Szerda
A Rómeó és Júliát mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

A Rómeó és Júliát mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház

szekesfehervar.hu

2019.05.13. 15:00

Vasárnap láthatta először a közönség a Vörösmarty Színházban a Rómeó és Júlia című háromfelvonásos balettet. A Shakespeare klasszikus műve alapján, Prokofjev zenéjére készült klasszikust öt további alkalommal láthatja majd a közönség májusban és júniusban.

A produkció neves nemzetközi alkotók közreműködésével valósult meg: a díszlet- és fényterv a holland Loes Schakenboes, a világ egyik legkeresettebb táncszínházi látványtervezőjének munkáját dícséri, míg a jelmezeket az ugyancsak holland Bregje van Balen tervezte.

A rendező-koreográfus Egerházi Attila számára a Rómeó és Júlia alapvetően a szeretet, azon belül a szerelem, továbbá a félelem, annak egyik legerősebb megnyilvánulási formája, a gyűlölet, a meg nem értés, valamint az emberi gyarlóság és emelkedettség drámája. A darabot kettős szereposztással viszi színre a város balettszínháza: Júliát Cristina Porres Mormeneo és Dusana Heráková táncolja, Rómeó szerepében Fernando Gabriel Luis Luis és Dávid Janík látható. A társulat tagjai mellett vendégek, a fehérvári táncélet ismert szereplői és ifjú tehetségek is szerepet kaptak a darabban.

További előadások: 2019. május 21., kedd 18 óra, május 27., hétfő 18 óra, június 19., szerda 19 óra, június 20., csütörtök 19 óra, június 21., péntek 19 óra

A Hamlet mellett Shakespeare legismertebb és legtöbbet játszott darabja a két ellenséges veronai család gyermekeinek szerelmét bemutató mű, a Rómeó és Júliában örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája jelenik meg. A tragikus kimenetelű, a drámát vígjátéki elemekkel is színező történet az elmúlt ötszáz évben számtalan feldolgozást ért meg. Készült belőle film, musical és zenemű is – balettszínpadon 1785-ben beszélték el először a tánc nyelvén. A dráma egyik legnépszerűbb megzenésítése Prokofjev balettje, amelyet 1936-ban írt a Leningrádi Opera felkérésére, és 1938-ban, Brünnben mutatták be először.

Jegyértékesítés: Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztára (Vörösmarty Színház, Fő utca 8.) • +36 70 509 88 05 • [email protected] (Diák- és nyugdíjasjegy csak személyesen vásárolható). Online jegyértékesítés: www.jegy.hu/program/103813

 

KultúraRómeó és JúliaSzékesfehérvári Balett SzínházSzékesfehérvárFejér megye