2024.06.18, Kedd
A mohai tikverőzésről nyílik kiállítás február 15-én Székesfehérváron
fejer.hu

A mohai tikverőzésről nyílik kiállítás február 15-én Székesfehérváron

fejer.hu

2019.02.12. 16:00

Fejér megye legismertebb hagyományát, a mohai tikverőzést bemutató tablókból, babákból, életnagyságú tikverőzős figurákból álló kiállítás nyílik február 15-én, pénteken 17 órakor a Rác utcai Mesterségek Házában.

Az Itt a farsang, áll a bál című tárlatot dr. Gelencsér József néprajzkutató ajánlja a közönség figyelmébe. 

A mohácsi busójárás mellett a mohai tikverőzés a legismertebb maszkos, alakoskodó farsangi népszokás hazánkban.

Farsang utolsó napján, húshagyó kedden – idén majd március 5-én – rengetegen zarándokolnak a kis Fejér megyei faluba, hogy részesei legyenek a látványos eseménynek.

Ilyenkor a falu fiatal legényei tradicionális maskarát öltenek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, a legfiatalabb alakoskodók pedig lánynak öltöznek. A maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást, a termékenység és bőség szimbólumát.

A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit – elsősorban a lányokat, asszonyokat –, a járókelőket és az érdeklődőket, különös tekintettel a már hagyományosan az iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre. A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma már fánk és bor is várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang. 

Moha község lakossága egyedülálló módon megőrizte, és napjainkban is példaértékűen fenntartja ezt a különleges néphagyományt, büszkén és féltve őrzött kincsét, amelyet Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató örökített meg a néprajztudomány számára. A mohai tikverőzés 2011 szeptemberében felvételt nyert a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, amely azt a nemes célt szolgálja, hogy a nemzet tudatosan megőrizze kulturális arcát, élő identitását, hogy átörökíthesse az örökség-elemeket az eljövendő generációknak és megóvhassa a feledéstől. 

A tikverőzés szellemi kulturális örökséggé válásához, a pályázati anyag elkészítéséhez Molnár Gyuláné Marcsi kétéves kitartó munkájára volt szükség, akinek gyűjtőmunkáját nagyon sokan segítették. A kiállítás anyaga a pályázatra benyújtott tablókból, babákból, életnagyságú tikverőzős figurákból áll, a mostani kiállítás rendezője a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Terepjárók DSE.

A Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvénysorozat keretében február 15-én, pénteken nyíló tárlat közönségét Juhász László önkormányzati képviselő és Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója köszönti, a kiállítást dr. Gelencsér József néprajzkutató nyitja meg. A tárlat március 2-ig, keddtől szombatig 13–17 óra között látogatható, iskolai csoportokat előzetes bejelentkezés után a délelőtti órákban is fogadnak. Bejelentkezés: [email protected].

KultúraSzékesfehérvárkiállításFejér megyetikverőzésmohai tikverőzés