2024.04.26, Péntek

Trianon címmel nyílt kiállítás Jankovics Marcell munkáiból Székesfehérváron

MTI

2018.12.05. 21:00

Trianon címmel nyílt kiállítás Jankovics Marcell munkáiból szerdán Székesfehérváron, a Csók István Képtárban: a grafikusművész közel kétszáz alkotásból álló, grandiózus tárlata 1526-tól 2016 végéig jeleníti meg a magyar történelem eseményeit a trianoni békediktátummal való összefüggéseiket megragadva.

Hirdetés

 

MTI Fotó: Bodnár Boglárka - Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas grafikusművész, filmrendező beszédet mond Trianon című kiállításának megnyitóján Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában 2018. december 5-én.

 

Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója hangsúlyozta, hogy Jankovics Marcell fantáziája, mesélőkedve és az általa használt vizuális nyelv minden korban a közösségről, a közösségnek szól. Bármit csinált eddigi pályafutása során, abból mindig erős bizonyosság áradt, hogy mégiscsak vannak az embertől elvehetetlen dolgok: identitás, hagyomány, szakralitás - tette hozzá.

A főigazgató rámutatott: a művész régóta keresi "Trianon el nem múló sebének okait és következményeit". Mostani kiállításához meghökkentő műfajt választott, a politikai karikatúráét, amely a töröktől máig ívelve idézi meg a magyar történelem tragikus időit, annak szereplőit.

KultúraSzékesfehérvárkiállításFejér megyeCsók István KéptárTrianon Jankovics Marcellgrafikusművész