2024.03.28, Csütörtök
Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház
Székesfehérvári Balett Színház - Facebook

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

MTI

2018.08.02. 14:00

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye, a Székesfehérvári Balett Színház.

Hirdetés

A témában tartott szerdai sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: ritkán van olyan egy város életében, hogy új kulturális intézmény alapításáról számolhat be. Emlékeztetett arra, hogy a táncosok fellépéseit nagy érdeklődés övezte eddig és reményei szerint ez így lesz a jövőben is.

A polgármester érdekes kísérletnek nevezte a balettintézmény létrehozását, ugyanakkor elismerte, szép hagyományai vannak a táncnak Székesfehérváron. Úgy vélte, az a fajta profizmus, ami az új intézményt jellemzi majd, szükséges lesz a továbblépéshez a jövőben.

Az intézmény igazgatója, Egerházi Attila elmondta, hogy a társulatot 13 balettművész alkotja. Köszönetet mondott a városnak, amiért "tevőlegesen is ápolja a tánckultúrát".

Egerházi Attila közölte, hogy igyekeznek minél több tehetséges magyar táncost szerződtetni, ugyanakkor jelenleg a társulat zömében külföldiekből áll. Terveik között említette az utánpótlás-nevelést, szeretnének fiatal táncosokat biztosítani saját maguknak és más társulatoknak.

Az igazgató elmondta: a próbák a Táncházban és a Művészetek Házában lesznek, utóbbiban előadásokat is láthat majd a közönség csakúgy, mint a Vörösmarty Színházban. Hozzátette: az évadot októberben a Művészetek Házában a Circus Maximus című produkcióval, a Vörösmarty Színházban pedig a Bolero című esttel indítják, és decembertől itt láthatja majd a közönség a Diótörő című családi balettet is.

A sajtóanyag szerint a Győri Balett 1979-es megalapítása és 1991-től kezdődő új korszaka, valamint a Szegedi Kortárs Balett 2000-es önállóvá válása óta hazánkban nem alapítottak hasonló kortárs balettegyüttest. A székesfehérvári társulat hét női és hat férfi táncművészéhez kilenc fiatal táncos is csatlakozik, akik gyakornokokként dolgoznak együtt a társulattal.

KultúraSzékesfehérvárFejér megyeSzékesfehérvári Balett Színház