2024.07.16, Kedd

A Kortárs Művészeti Intézet kiállítása is látható a Sziget Fesztiválon

magyarorszagkul.nlcafe.hu

2017.08.15. 09:05

Virtuális valóság segítségével hozzák el fiatal autista alkotók műveit a Sziget Fesztiválra. A VR-szemüvegekkel a fesztiválozók a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben is látható Autizmus mint metafora című tárlatot járhatják be.

Az Autistic Art Alapítvány és a Walter’s Cube együttműködése keretében, az Autizmus mint metafora című tárlat az egyike ezeknek a digitalizált kiállításoknak. A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közösen megrendezett nagyszabású kiállítása 8 autista alkotó grafikáit mutatja be, és olyan kortárs művekből válogat, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is. Ilyenek például az ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben.

A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik.

Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az alapítvány művészetterápiás foglalkozásai terápiakánt és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein.

 

Forrás: magyarorszagkul.nlcafe.hu

KitekintőkiállításSzent István Király Múzeum2017Kortárs Művészeti Intézetautista alkotókSziget Fesztivál