2024.04.28, Vasárnap
Újabb Munkácsy-festménnyel bővült Pákh Imre gyűjteménye, az alkotás Székesfehérváron látható először
Fotó: szikm.hu

Újabb Munkácsy-festménnyel bővült Pákh Imre gyűjteménye, az alkotás Székesfehérváron látható először

szikm.hu

2023.12.10. 10:00

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon hetvenhét alkotás kerül bemutatásra, tizenegy kiállítóteremben - számolt be róla a szikm.hu.

Hirdetés

A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások között hatvannégy festményt, nyolc grafikai munkát láthatnak a látogatók a Munkácsy-életműből, illetve más alkotók Munkácsyról készített festményei és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobra is bemutatásra kerül.

A kiállítótermek mellett impozáns tablókiállítás reprezentálja Munkácsy Mihály életútját, művészi pályájának legfontosabb mérföldköveit, valamint archív fotográfiák villantanak fel egy-egy epizódot a festőművész kalandos életútjáról.

Pákh Imre Munkácsy-gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. Akárcsak Munkácsy, Pákh Imre is Munkácson született. A festő iránti tiszteletet és csodálatot a szülői házból hozta magával. Muzeológusok szakmai tanácsait követve három évtized alatt alakította ki a több mint hetven festményt, és egy nagyobb grafikai anyagot magában foglaló Munkácsy-gyűjteményt. A törzsanyagot Rippl-Rónai József, Temple János és Halmi Artúr Munkácsyról készített portréi egészítik ki.

További részletek: Munkácsy Székesfehérváron. Válogatás Pákh Imre magángyűjteményéből – kiállítás | Szent István Király Múzeum (szikm.hu)

Helyi hírekSzékesfehérvárkiállításMunkácsy