2024.04.28, Vasárnap
LOMBkoronás Székesfehérvár – faültetési pályázatot hirdet a Városgondnokság
Illusztráció, unsplash.com

LOMBkoronás Székesfehérvár – faültetési pályázatot hirdet a Városgondnokság

szekesfehervar.hu

2023.08.16. 09:00

A Virágos Székesfehérvár pályázat mintájára LOMBkoronás Székesfehérvár névvel faültetési pályázatot hirdet a Városgondnokság a fehérváriaknak.

Hirdetés

Ingatlanonként egy konténeres facsemetére lehet pályázni, melyet – a földben és föld fölött futó közművek miatt – a Városgondnoksággal egyeztetve lehet majd elülteni és gondozni. Fontos, hogy azok jelentkezését várják, akik vállalják, hogy minimum három évig gondozzák is az általuk elültetett facsemetét - tájékoztatott róla Székesfehérvár városi honlapja.

2023. augusztus 15-től szeptember 3-ig lehet pályázni a Virágos Székesfehérvár regisztrációs felületén keresztül, csatolva egy fotót is, ami pontosan bemutatja azt a területet, ahova a fát el szeretnék ültetni.

A jelentkezés visszaigazolásakor a Városgondnokság szakemberei megvizsgálják, hogy a pályázatban leadott helyszínen megvalósítható-e a fatelepítés. Amennyiben ezt a közművek nem teszik lehetővé, a kertészek a megjelölt helyszín közelében egy másikat javasolnak majd a kertészek. Ha a pályázó által megjelölt területen a védőtávolságok betartásával lehetséges a faültetés, akkor a pályázat elfogadásra kerül.

Keressük folyamatosan azokat a helyeket, ahova fákat lehet ültetni és mindenkinek szeretnénk lehetőséget adni ehhez – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. „A Palotavárosi tavak mellett vannak olyan fák, amiket EU-s forrásból, vannak amiket városi pénzből, vagy éppen állami finanszírozásból ültetettek és vannak vállalati illetve civil forrásból telepítettek. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy kiegészítsük a népszerű Virágos Székesfehérvár programot, hogy a virágok mellett fákat is lehessen ültetni, hiszen voltak korábban olyan megkeresések magánszemélyektől, hogy szívesen ültetnének és gondoznának facsemetéket.”

Fehérvár polgármestere kiemelte, hogy a facsemeték mellé a szakértelmet is adja a Városgondnokság, hiszen a közművek miatt nem mindenhova lehet sajnos fát ültetni és ugyancsak fontos, hogy a kertészek a megfelelő fajta kiválasztásában is segítenek. A pályázók pedig vállalják, hogy az ültetés után gondozzák a fát, addig, amíg meg nem nő. „Bízom abban, hogy sokan jelentkeznek majd és elfogadják a Városgondnokság szakembereinek a javaslatait a helyszínnel és a fajtával kapcsolatban és egyfajta kis mozgalom alakul majd ki.” – mondta Cser-Palkovics András

Várostűrő, konténeres díszfa csemetét kapnak a pályázók

A fák kiosztása az iparcikk piac mellett, a Halász utcai parkolóban lesz november elején. Az átvétel során minden pályázó aláírásával igazolja majd, hogy a kapott fát örökbe fogadja, és azt gondozni is fogja minimum három éven keresztül.

 

Szaktanácsot és gondozási útmutatót is ad a Városgondnokság

A sikeresen pályázók számára a Városgondnokság előzetesen kijelöli a tervezett ültetés pontos helyét, hogy biztosított legyen a közművektől a megfelelő védőtávolság, továbbá minden résztvevő részletes ültetési és gondozási szakmai útmutatást is kézhez kap a növény mellé, amit a regisztrációnál megadott e-mail címre is elküld a Városgondnokság – emelte ki Bozai István városgondnok.

Fontos, hogy – akárcsak a Virágos Székesfehérvár pályázat esetében – a kiosztást követően, megszabott határidőn belül fényképpel kell igazolni a kiültetés helyét oly módon, hogy a helyszín a fotó alapján egyértelműen beazonosítható legyen. (A facsemeték gondozása különösen fontos és felelősségteljes munka az első három évben, éppen ezért a pályázóknak vegetációs időszakban is egy-egy fényképet kell majd készíteniük a növényről. Erről, szintén e-mailben, értesítést küld majd a Városgondnokág.)

A konténeres facsemeték mellé egy-egy darab támasztókarót és a kikötéshez szükséges gurtnit is biztosít a Városgondnokság, továbbá a fa mellé egy kis táblán elhelyezhető lesz a növény ültetőjének és gondozójának neve is.

A pályázat honlapja augusztus 15-től elérhető lesz az Önkormányzat és a Városgondnokság médiafelületein.

Helyi hírekSzékesfehérvárLOMBkoronás Székesfehérvárvirágos székesfehérvárpályázat