2024.03.29, Péntek
Rekord vízállás a Sóstón – megnyitották az északi tó zsilipjét
Fotó: szekesfehervar.hu

Rekord vízállás a Sóstón – megnyitották az északi tó zsilipjét

szekesfehervar.hu

2023.05.19. 09:53

A csapadékos időjárás mellett a vízgazdálkodási rendszernek köszönhető, hogy ekkorát emelkedett a vízszint és több helyütt kilépett medréből a tó.

Hirdetés

A csapadékos idő miatt kilépett a medréből az északi tó, ezért a szakemberek megnyitották a zsilipet, ez pedig azt jelenti, a déli mocsaras rész is víz alá kerülhet – írja a szekesfehervar.hu.  A rekordmagas vízszint felfrissíti a természetet és remek élőhelyet varázsol a növény- és állatvilág számára - mondja a terület természetvédelmi felelőse. Akár két tó is lehet a jövőben Sóstón.

Csete Gábor elmondta: ez egyáltalán nem jelent problémát, sőt nagyon örülnek a csapadékos időjárásnak, hiszen ezen a vízes élőhelyen ilyen környezetben érzik a legjobban magukat a növények és az állatok is.

 

Az üzemi szint 107 centiméter, de most ennél is magasabb 125-130 centiméteres a tó, ami miatt a zsilipet a 2018-as rehabilitáció óta először megnyitották, így a déli mocsaras rész is víz alá kerülhet, amely még vonzóbbá teheti ezt a különleges élőhelyet.

A csapadékos időjárás mellett a vízgazdálkodási rendszernek köszönhető, hogy ekkorát emelkedett a vízszint - tette hozzá a természetvédelmi szakember.

A Sóstó vízpótlása három helyről érkezik, egyrészt csapadékcsatornán az Aszalvölgyi árok felől a Basa árkon keresztül, valamint ide van vezetve a stadion parkolóiból és a tetőről is a különböző szűrőkön át érkező esővíz, valamint ha szükséges tisztított szennyvizet is kaphat a tó.

Helyi hírekSzékesfehérvársóstó