2024.03.19, Kedd
Csak annyi fát rakjon a tűzre, amennyivel még elbír a kazán
pixabay - illusztráció

Csak annyi fát rakjon a tűzre, amennyivel még elbír a kazán

fejer.katasztrofavedelem.hu

2019.11.14. 16:38

Már két családi házban robbant fel a vegyes tüzelésű kazán az idei fűtési szezonban Fejér megyében. Október végén Sárszentmihályon senkinek sem esett baja, ám másfél hete Zámolyon egy ember súlyosan megsérült. A hasonló balesetek megelőzhetőek a fűtőberendezések figyelmes használatával és évenkénti karbantartásával.

Hirdetés

Az egyik leggyakoribb probléma, mikor a szilárd tüzelésű kazánt túlfűtik, ilyenkor felforr a víz és a megemelkedett nyomást a szerkezet már nem bírja el, ezért felhasad. Váratlan áramszünet esetén a keringető szivattyú leállása vezethet robbanáshoz. A modern kazánoknál ez ma már nem jelenthet gondot, hiszen egy túlnyomást szabályzó szelep biztosítani tudja az állandó és megfelelő üzemi nyomást. Régebbi fűtési rendszereknél olyan is megeshet, hogy a gázkazánról a szilárd tüzelésű kazánra történő átállás során megfeledkeznek a vízkeringetést biztosító csap megnyitásáról, ilyenkor szintén a túlnyomás miatt történik robbanás.

Fontos, hogy minden begyújtás előtt győződjön meg az alábbiakról:

•    a szilárd tüzelésű kazán és a fűtési rendszer, az előírt mértékig fel legyen töltve vízzel,
•    a csapok, szelepek és egyéb nyitó-záró szerelvények, nyitott illetve az üzemeltetésnek megfelelő állásban legyenek,
•    szivattyús fűtés esetén, győződjön meg a szivattyú zavartalan működéséről és megfelelő áramellátásáról,
•    ellenőrizze a termosztát helyes beállítását, a kondenzáció és ezzel együtt járó kátrányosodás, illetve az ebből eredő fokozott mértékű korrózió elkerülése érdekében.

 

Aktuálistűzifakazán