2024.04.19, Péntek
Épülettörténeti kiállítással nyitotta meg kapuit a megújult városháza
Fotó: Simon Erika/szekesfehervar.hu

Épülettörténeti kiállítással nyitotta meg kapuit a megújult városháza

szekesfehervar.hu

2023.03.19. 09:03

Megújult Székesfehérvár közösségének tere és a közel négyszáz éves történelmet őrző falak is.

Hirdetés

A Városháza épületegyüttese, a 2022-2023-ban zajló felújítást követően, a nemzeti ünnepen egy képes tárlattal nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. A városháztörténeti kiállítás anyagát a Városi Levéltár és Kutatóintézet munkatársai készítették el. A 19 tablón az 1870-es évektől napjainkig követhetjük végig a ház alakulásának, átalakulásának állomásait.

Az első emeleti kiállításon további két vitrinben azok a tárgyak kaptak helyet, amelyeket a többszöri átalakítások során kerültek oda, és a most befejeződött felújítás során találtak: így többek között egy fuvaroslevél, különböző méretű üvegek, valamint az ácskapcsok mellett látható egy darab az eredeti tetőszerkezet gerendájából is.

Megújult a város közösségének tere és a közel négyszáz éves történelmet őrző falak.

 

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester az előzményekről szólva elmondta, már régóta tervben van egy, a Városháza történetét összefoglaló könyv elkészítése. Ezzel megvárják még, amíg elkészül az udvar és teljesen megújul a kettes épület is. „A Városház tér 1. szám alá érkezőt ma már egy gyönyörű, kívül-belül megújult épület fogadja. Ez a kiállítás pedig méltó módon mutatja be képeken, mennyit és hogyan változott ez a ház, amely a városigazgatás helyszíne már több száz év óta. Közös történelmünk, múltunk jelenik meg, amit megismerve építhetjük tovább a jövőnket. A kiállítás erről is szól.” – tette hozzá a polgármester.

 

Az épület ikonográfiai forrásokban fellelhető története látható a falakon. A 19 tablón az 1870-es évektől napjainkig követhetjük végig a ház alakulásának, átalakulásának állomásait, mondta dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet vezetője.

 

Részletes beszámoló a szekesfehervar.hu cikkében.

Helyi hírekSzékesfehérvárvárosháztörténeti kiállításépületfelújítás