2024.04.19, Péntek
Tíz százalékkal több diákot vett fel a Dunaújvárosi Egyetem, mint tavaly
facebook.com/DunaujvarosiEgyetemHivatalosOldala

Tíz százalékkal több diákot vett fel a Dunaújvárosi Egyetem, mint tavaly

MTI

2022.07.23. 10:00

A felsőoktatásba jelentkezők 74 százalékát felvették valamilyen képzésre.

Hirdetés

Facebook-oldalán gratulál a sikeresen felvételizett diákoknak a Dújaújvárosi Egyetem. 

 

Mintegy százezer jelentkezőből 73 805-öt vettek fel az országban, ami 2020-hoz képest 8 százalékos bővülést jelent. A hallgatók 82 százalékának, 60 517 diáknak az állam finanszírozza a tanulmányait - közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hankó Balázs a kormányzat számára leginkább fontos célnak nevezte az első diplomát szerzők arányának növelését. Ezt az alap- és az osztatlan képzésben részt vevő hallgatók számának növelésével lehet elérni, az ő arányuk idén 2 százalékos növekedést mutat 2021-hez képest - fűzte hozzá.

Felsorolása szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) 11 ezer, a Debreceni Egyetemre 6500, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 6200, a Szegedi Tudományegyetemre több mint 6 ezer hallgató nyert felvételt, ezeket az intézményeket a Pécsi Tudományegyetem, a budapesti Műegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és az Óbudai Egyetem követi.

A helyettes államtitkár álláspontja szerint a fenntartói modellváltás sikerességét jelzi, hogy a Nyíregyházi Egyetem a múlt évihez képest 18 százalékkal több diákot vett fel, a kecskeméti Neumann János Egyetem szintén 18 százalékkal, a Dunaújvárosi Egyetem pedig 10 százalékkal. Velük "direkt arra szerződtünk, hogy a térségi megtartóerő és a térségi bevonzóerő legyen meghatározó" - hangoztatta.

Helyi hírekDunaújvárosDunaújvárosi Egyetemfelsőoktatásfelvételi