2024.03.19, Kedd
Elkészült és használható a Csitáry uszodában az új kültéri fedett medence
Illusztráció, pexels.com

Elkészült és használható a Csitáry uszodában az új kültéri fedett medence

szekesfehervar.hu

2021.12.04. 14:00

Új fedősátrat kapott a Csitáry G. Emil Uszoda és Strand kültéri fedett medencéje. A 200 millió forintos beruházást TAO támogatásból és városi forrásból finanszírozták: az alumíniumvázas sátor korszerűbb, világosabb az eddiginél, és melegebbet biztosít.

Hirdetés

A beruházásnak köszönhetően megkétszereződik a használható vízfelület nagysága az ősztől tavaszig tartó időszakban, így a nap minden szakában lesz szabad vízfelület a látogatók részére is - írja a szekesfehervar.hu.

A régi sátor csak egy vastagabb fólia volt, aminek nem volt hőszigetelése. Most viszont az oldalsó, hőszigetelt panelok mellett a tető is hőszigetelt, ugyanis a négy rétegű ponyva között levegőt áramoltatnak a két külső rétegben, ami nagyságrendekkel kevesebb hőveszteséget jelent a korábbi egyrétegű ponyvához képest.

Megkétszereződött a használható vízfelület

A beruházást bemutató sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester elmondta: a korábbi, felfújható sátor már több mint tíz éves volt. A Városgondnokság a Fehérvári Vízilabda Sportegyesülettel közösen, TAO támogatás és városi forrás bevonásával végezte a 200 milliós felújítást, melynek köszönhetően a versenyzők, az utánpótlás- és a szabadidősport tekintetében megkétszereződik a használható vízfelület nagysága, ami nagyon hasznos az uszodát használó sportolók és civil úszók számára egyaránt.

Az alpolgármester hozzátette, a beruházás 30 százalékát a Városgondnokság az Önkormányzattal együtt biztosította, a többi pedig társasági adókedvezményből valósult meg a Fehérvári Vízilabda Sportegyesület jóvoltából. A medencét december 1-jétől használhatják a sportolók, és a látogatók számára mindig biztosítanak két sávot. 

Általában ezek a sátrak jóval keskenyebbek, azonban a fehérvári 62.5 méter hosszú és 28.5 méter széles, amiben sokkal kényelmesebben el lehet férni.


Fejlesztették a fűtésrendszert

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta: 2018-ban megújult, kibővült a strand, idén nyárra a nagymedence, most pedig a fedősátor, ami a korábbinál kényelmesebb, nem kell felfújni, hiszen fixen áll a váznak köszönhetően. Az államtitkár köszönetét fejezte ki a Városgondnokságnak és a Fehérvári Vízilabda Sportegyesületnek.

A fűtés is sokkal egyenletesebb, ugyanis a meleg levegő befúvó cső végigfut a medence fölött és kisebb lyukakon oszlatja szét a medencetérben a hőt, ahol ezáltal melegebb is van, mint korábban.


Energetikailag is sokkal korszerűbb lett

Bozai István városgondnok köszönetét fejezte ki a város támogatásáért és a kormányzati segítségért, ami nélkül ez a beruházás önálló városi finanszírozásból nem valósulhatott volna meg. A sportolók két éve nem tudták használni a sátorral fedett medencét, melynek egyrészt a pandémia, másrészt az állagromlás volt az oka. 

A mostani sátor mintegy harmadával kevesebb energiát fogyaszt, mint a régi és a világítás is jóval korszerűbb, nagyobb fényt biztosít, ráadásul az ablakoknak köszönhetően ha kint süt a nap fel sem kell majd kapcsolni a lámpákat. Az új LED-es égők egyenként 120 wattosak.


Az új, fedett medence melegebb, világosabb és nagyobb az előzőnél

A Fehérvári Vízilabda Sportegyesület elnöke, Gyöngyösi István arról számolt be, hogy számukra új időszámítás kezdődik, most először tudják megoldani az edzéseken a korosztályok szerinti bontást, és nem kell 4-5 év korkülönbségű gyerekekkel egy csoportban dolgozni, mindemellett az üzemeltetése is olcsóbb lesz.

A sátrat akár teljesen is el lehetne bontani tavasszal és ősszel felépíteni, de a tervek szerint a mobil oldalfalakat veszik csak ki a nyári szezonra.

A városi uszoda építése 1983-ban fejeződött be, míg a kültéri strandmedencéket az 1970-es években újították fel. A megnövekedett lakossági igények miatt 2008-ban a strandi nagymedence fölé légtartásos sátrat készítettek a téli időszakra. Az igénybevétel és a szerelvények elöregedése miatt idén felújították a kinti medencét, ezt követte a sátor cseréje azzal, hogy a medence fölé korszerű, aluvázas sátor került.

A helyszínen készült képeket a szekesfehervar.hu oldalán tekinthetik meg.

Helyi hírekvízilabdaSzékesfehérvárCsitáry G. Emil Uszodauszodaépítés