2021.09.20, Hétfő
Könyv született Székesfehérvár legjelentősebb Videoton döntőjéről
Illusztráció, pixabay.com

Könyv született Székesfehérvár legjelentősebb Videoton döntőjéről

MTI

2021.09.07. 16:31

Fehérvár egyik legfontosabb sporttörténeti pillanatáról szól a könyv, a Videoton Zeljeznicar elleni 1985-ös továbbjutásáról.

Hirdetés

Lövés Szarajevóban címmel írt könyvet Szentesi Zöldi László a Videoton labdarúgóklub 1984/85-ös UEFA Kupa menetelésének utolsó előtti állomásáról, a jugoszláv Zeljeznicar Szarajevó elleni visszavágóról - derült ki hétfőn, a székesfehérvári könybemutatón.

A hétfői székesfehérvári könyvbemutatón a szerzőt Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, aki szerint a több mint ezeréves város történelemkönyvébe nehéz bekerülni, sportolóként talán csak Vörös Zsuzsanna öttusázó, a város eddigi egyetlen olimpiai bajnoka és a Videoton UEFA Kupa döntőt játszó csapata férhet oda.

Úgy vélte, Fehérvár egyik legfontosabb sporttörténeti pillanatáról szól a könyv, amely után "egy királyi csapat érkezett a Királyok városába".


A Ferencvárosnak szurkoló Szentesi Zöldi László hangsúlyozta, azért erről a találkozóról írt, mert szerinte az ő nemzedékének ez a legnagyobb futballélménye, hiszen lemaradtak nemcsak az Aranycsapatról, de Albertékről is, így nekik három sikertelen világbajnokság mellett néhány sikermorzsa jutott a magyar klubfutballból.


"Ezek sorában a Videoton UEFA-menetelése a legfényesebb csillag" - fogalmazott, hozzátéve: nem ismer olyan kortársat és nála idősebb magyart, aki ne tudná, mit vitt véghez 1984/85-ben a fehérvári gárda.

 

Ez a mérkőzés volt a legemlékezetesebb 

A szerző rámutatott, akkoriban mindenki Videoton-szurkoló volt, "nagy tartást adott a világ magyarságának a menetelés". Közölte, a sorozatból azért választotta a jugoszlávok elleni elődöntő visszavágóját, mert szerinte ez volt az egyetlen mérkőzés, ami többről szólt mint futballról.


"A legnagyobb dráma az összes közül a szarajevói Grbavica Stadionban történt, ahol két perc választotta el a nem különben kitűnő Zeljeznicart attól, hogy történetének legnagyobb sikerét elérve bejusson a döntőbe és játsszon a Real Madriddal, de akkor jött Csuhay"

- magyarázta Szentesi Zöldi László, aki szerint ez a gól olyan, hogy mindenki emlékszik rá, hol és milyen körülmények között látta.

Az író járt Szarajevóban a könyv kapcsán és azt tapasztalta, hogy gyakorlatilag nincs olyan negyvenen felüli férfi Boszniában, aki nem ismerné a Videotont, aki ne hallott volna erről a meccsről, illetve a továbbjutást érő gólt szerző Csuhay Józsefről, továbbá az összes interjúalanya tökéletesen ejtette ki a Székesfehérvár szót is.

 

A szerencsén múlt az a gól

Csuhay József elmondta: volt magyar bajnok, járt vb-n, de ezek elsikkadnak e gólja mellett. Emlékeztetett, kiesésre állva támadniuk kellett, nem gyakorolták reggeltől estig ezt a támadást, amiből a gól született, egyszerűen a találat "csak úgy összejött". A Videoton az UEFA Kupa 1984/85-ös kiírásában egészen a döntőig menetelt.

A székesfehérváriak legyőzték sorrendben a csehszlovák Dukla Prahát (1-0, 0-0), a francia Paris Saint-Germaint (4-2, 1-0), a jugoszláv Partizán Beogradot (5-0, 0-2), a negyeddöntőben az angol Manchester Unitedet (0-1, 1-0, 11-esekkel), az elődöntőben a jugoszláv Zeljeznicar Szarajevót (3-1, 1-2), míg a fináléban azonban a spanyol Real Madriddal (0-3, 1-0) szemben alulmaradtak.

Helyi hírekSzékesfehérvárUEFAVideoton labdarúgásdöntőkönyv