2024.04.20, Szombat

Megvalósult a dunaújvárosi kórház három pályázata

dunaujvaros.hu

2017.08.02. 15:15

A kórházfenntartó ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) által november végén meghirdetett pályázaton összesen 15 milliárd forintot osztottak szét, és 324 pályázatot támogattak a beérkezett 810-ből. A háromszázhuszonnégyből három nyertes pályázat a dunaújvárosi kórházé.

Hirdetés

Mindhárom pályázat hatékonyságnövelő fejlesztési forrásokon nyert és június végéig megvalósult. A három sikeres pályázat: napkollektorok felszerelésével melegebb víz a Rendelőben, ablakcserék a kórház és a Rendelőintézet területén, valamint korszerűbb és gyorsabb RTG és CT lelet készítés.

A három támogatott hatékonyságnövelő elképzelést összesen 73 millió forint értékben támogatták. A pályázatok az előkészítések, közbeszerzések után, június végére megvalósultak.

Az első a rendelőintézet melegvízellátásának korszerűsítése a tetőn elhelyezett napkollektorokkal. A melegvízellátásról tudni kell, hogy a kórház ellenkező részéből, a kazánházból érkezik, és mire a rendelőintézetbe elér, addigra nagyon nagy lesz a hővesztesége.  A napkollektoros rendszerrel ez kiváltható lesz, ráadásul a már működő napelemeink által csúcsidőben termelt többletenergiát is fel tudnák használni a víz melegítésére. Ezzel jelentős rezsicsökkentést tudnak elérni.

Másik elképzelésük is az energiatakarékossság és a működési költségek csökkentése érdekében született. A pályázat eredményeképp a rendelőintézet Vasmű út felőli részén a régi, 1952-ben készült ablakokat tudták kicserélni, valamint a rendelő és a kórház lépcsőházi üvegfalai is cserére kerültek a hőszigetelés jegyében. A Rendelőintézet az ablakok cseréje után még egy tisztasági festéssel is megszépült.

A pályázat harmadik része egy olyan szerverközpont beszerelése volt, amely segítségével a távleletezést tudják megoldani. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy meg tudják csinálni a CT vagy a röntgen vizsgálatokat, de ha nincs kapacitásuk a leletek elkészítésére, akkor az ország más kórházában vagy klinikáján lévő szakemberek láthatják a felvételeket, és meg tudják csinálni a kiértékelésüket. Gyakorlatilag ez a fejlesztés nemcsak náluk történik meg, hanem más kórházban is egyidejűleg, így valós időben egymáshoz tudnak kapcsolódni, és a kapacitásaikat így jobban ki tudják használni.

 

Forrás: dunaujvaros.hu

Helyi hírekpályázatDunaújvárosfejlesztésegészségügySzent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet