2024.04.26, Péntek
Mérséklődött a drágulás mértéke a fehérvári ingatlanpiacon is
szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

Mérséklődött a drágulás mértéke a fehérvári ingatlanpiacon is

szekesfehervar.hu

2019.11.06. 08:00

A lakásárak az elmúlt években országszerte meredeken íveltek felfelé. Az idei évben azonban már több helyen mérsékeltebb a drágulás mértéke és néhány hónapban kisebb-nagyobb visszaeséseket is tapasztalhattunk a négyzetméter árakban. Igaz ez a Székesfehérváron eladásra kínált lakásokra is - írja elemzésében az ingatlannet.hu.

Hirdetés

Fehérváron a téglalakások januári 460 ezer Ft/m²-es átlagára szeptemberre 490 ezer Ft/m²-re duzzadt. Amennyiben a székesfehérvári panellakásokat tekintjük, az átlagos négyzetméter árak stagnáltak, 420 ezer Ft/m² körül alakultak az idei év januári és szeptemberi hónapjai között. 

 

 

Székesfehérváron a családi házak lényegesen olcsóbbnak mutatkoztak a lakásoknál idén szeptemberben. A vizsgálat alá vont települések közül Gárdonyban is a székesfehérvárihoz hasonlóan alakultak a házak átlagos négyzetméter árai.

 

 

Idén szeptemberben egy 50 m² alapterületű dunaújvárosi ház esetében átlagosan 12,5 millió forintos árral számolhattak a vásárlók. Móron egy ugyanekkora ház átlagosan 11,5 millió forintba került, Bicskén pedig 10,5 millió forintba. A vizsgált települések közül egy sárbogárdi családi házat átlagosan 7 millió forintért kínáltak.

Ingatlanbefektetés: Belevágjunk vagy ne?

Most is jó döntés lehet az ingatlanbefektetés. Az első érv, ami egy ingatlanba történő befektetés mellett szól, hogy ez a piac a tőzsdéhez kevésbé ingadozó. Továbbá akkor is ez a legjobb opció, ha nem gyorsan akarunk pénzt csinálni, hanem hosszabb távban gondolkodunk, hiszen a lakáskiadásból származó passzív jövedelem az év minden hónapjában biztosan a zsebünkben fog landolni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a részvényekkel és kötvényekkel ellentétben az ingatlanpiacon a siker nem a tulajdonos befolyásán kívül áll. Ugyanis egy lakás vagy ház fejlesztési lehetőségei korlátlanok, azaz bármikor refinanszírozható, rehabilitálható, illetve akár újra is tervezhető.

GazdaságSzékesfehérvárFejér megyeingatlan