2023.05.31, Szerda

Présüzeme fejlesztésével egyedi, világszínvonalú gyártásra lesz képes Székesfehérváron a Hydro

MTI

2018.05.17. 19:00

A Hydro Extrusion Hungary Kft. (korábban Sapa) székesfehérvári présüzemében 21,8 millió euró (mintegy 6,9 milliárd forint) értékű beruházást valósított meg, az átadóünnepséget csütörtökön tartották.

Hirdetés

Az alumíniumsajtoló és megmunkáló cégcsoport fejlesztéséhez a magyar kormány a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) értékelése alapján 1,15 milliárd forint egyszeri, vissza nem térítendő készpénztámogatást, illetve a beruházáshoz kapcsolódóan 1,46 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt ítélt meg.

Frank Iepema ügyvezető igazgató elmondta, hogy a beruházás keretében egy év alatt üzembe állították a mintegy 16 millió eurós új présgépet, amely jelenleg a legmodernebb gyártóeszközük. Ennek segítségével számos, új fejlesztésű - és hamarosan piacra kerülő - elektromos autó számára tudnak különleges alumínium alkatrészeket gyártani.

Megjegyezte, hogy az Audi Q6 és a Jaguar I-Pace elektromos autók projektjeit már elnyerték, azok alumínium alkatrészeit gyártják majd rajta.

A cégvezető rámutatott, hogy a préssel egyedi gyártásra lesznek képesek: olyan alumíniumötvözetekből tudnak alkatrészeket előállítani, amelyek nagymértékben elnyelik az ütközési energiákat. Megjegyezte, hogy kevés cég képes erre a világon, s a fejlesztésben a magyar mérnökök élen jártak.

Kifejtette, hogy 2016 óta szállítanak kisajtolt, megmunkált és felületkezelt alumíniumtermékeket az autóipar számára. Frank Iepema szerint a jövő az alumíniumé, hiszen míg egy hagyományos autóba átlagosan 19 kilogrammnyi sajtolt alumíniumot gyártottak, addig a teljesen elektromos autók gyártásához akár 280 kilogramm alumíniumra is szükség lehet.

Kiemelte, hogy a székesfehérvári üzem jelenleg 1569 embert foglalkoztat.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a beruházás a közös jövőbe vetett bizalmat jelzi. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a városban működő gyárak új beruházásaikat is helyben valósítsák meg. Úgy vélte, az már nem megelőlegezett bizalom, hanem a közös munka eredménye.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a Hydro új présüzemet épít Székesfehérváron, s a világ egyik vezető autóipari beszállítója 120 új munkahelyet is teremt.

A kiosztott sajtóanyag szerint a beruházás során az új prés telepítése mellett épületbővítésre és a megmunkáló kapacitás fejlesztésére is sor került. A prés építésében és beüzemelésében több külföldi beszállító is részt vett, de a tervezésben és a kialakításban a magyar mérnökök tudása és ötletei nagy szerepet játszottak.

GazdaságSzékesfehérvárprésüzemalumíniumsajtolóHydro