2024.05.30, Csütörtök

Mezőföld ízeit is bemutatják az idei OMÉK-on

hirado.hu, M1 - Híradó, omek2017.hu

2017.09.21. 09:10

2017-ben szeptember 20-24. között rendezik meg a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Japán az idei díszvendége a szerdán megnyílt 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárnak (OMÉK). Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a megnyitón azt mondta:a sokszínű választék, mely a magyar élelmiszereket jellemzi, elválaszthatatlan része a magyar identitásnak - hangzott el az M1 Híradóban.

A miniszter úgy fogalmazott: a kiállítás remek alkalom arra, hogy a gazdák elhozzák a vidék kincseit a fővárosba. Hangsúlyozta, céljaink továbbra is változatlanok: hagyományos, egészséges, természetes és minőségi, GMO mentes élemiszert akarunk termelni, ebben nem lehet hátrébb lépni, ebben nem engedhetünk, a magyar emberek értékével is ez van összhangban. A mi fontos piacaink is a megszokott magyar ízeket kedvelik, nem engedhetünk az élelmiszer, vegyipari és más kísérletezéseknek, a GMO-nak, a hormonkezelt eljárásoknak, a klónozásoknak, mert mi valódi, egészséges élelmiszert akarunk termelni, és expotálni a világ 100 országába – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

MTI Fotó: Illyés Tibor

 

A fővárosba vitték a vidék kincseit

Az OMÉK 2017 elsődleges célja, hogy szakmai szempontból bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, és annak értékeit, eredményeit megismertesse a szakmával és a nagyközönséggel – írta meg a rendezvény hivatalos honlapja.

A kiállítás kistermelői koncepciója ezúttal nem Magyarország régióira épül, mint a 2015-ös rendezvényen, hanem a kistájakat tájegységenként jeleníti meg: a Hajdúság, a Nyírség, a Balaton-felvidék, a Jászság, a Kiskunság, a Nagykunság, Palócföld, Mezőföld és megannyi más térség jellemző termékeit, ízeit, gasztronómiai kínálatát mutatja be.

 

MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Határon túli termelők is hangsúlyosabban jelennek meg

Hangsúlyosabban jelennek meg a határon túli termelők is az OMÉK-on, hiszen a határon túli magyarság mintegy 70 százaléka él vidéken, és ennek közel egyharmada részben vagy teljes egészében mezőgazdasági tevékenységet folytat. A 78. OMÉK-on alkalmat biztosítanak számukra, hogy bemutatkozhassanak a nagyközönség előtt, illetve kapcsolatot alakíthassanak ki a szektor anyaországi szereplőivel.

Az OMÉK a szakma és a nagyközönség minden rétegét meg kívánja szólítani, de 2017-ben még nagyobb hangsúllyal szeretnék a főiskolás, egyetemista korosztály érdekelődését felkelteni. A programok során az egyes szakkollégiumok számára pályázati lehetőséget biztosítanak a kiállítói helyekre, valamint hallgatói konferenciáknak és kerekasztal beszélgetéseknek is teret adnak.

 

Forrás: hirado.hu, M1 - Híradó, omek2017.hu

Gazdaságkiállításélelmiszeriparmezőgazdaságkistermelőgasztronómia2017Mezőföld