2024.06.17, Hétfő

Szabálytalanul működő tűzifatelep működését függesztette fel a NÉBIH

mti

2017.04.08. 14:09

A tájékoztatás szerint az ellenőrök 155 köbméter eredetigazolás nélküli tűzifát is zároltak szerdán a Fejér megyei tűzifatelep ellenőrzésekor.

A hivatal közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek tevékenységük megkezdése előtt be kell jelentkezniük a Nébih hatósági nyilvántartásába, eddig már mintegy ötezren eleget is tettek.

Az ellenőrzés során a szakemberek megállapították, hogy a tűzifatelep üzemeletetője nem jelentkezett be a nyilvántartásba, árusításkor nem használta a szigorú számadású nyomtatványokat. Emellett a telepen található tűzifa eredetére nem rendelkezett megfelelő igazolásokkal, a forgalmazásról sem vezetett nyilvántartást.

A zárolt tűzifa jelentős része ukrán származású import fatermék volt, amelynek jogszerű eredetével kapcsolatban a Nébih kiterjeszti a vizsgálatot az importőrre is.

A hatóság felhívja a faterméket importáló vállalkozások figyelmét arra, hogy a külföldről érkező fatermék nyomon követhetőségét igazolni kell, a jogszerű származást igazoló dokumentumoknak, angol vagy magyar nyelven is meg kell lenniük.

Forrás: MTI

GazdaságFejér megyenébihtűzifafelfüggesztés