2024.07.18, Csütörtök

Felsőoktatási Expo lesz Székesfehérváron

2016.01.18. 10:20

Idén első ízben rendezik meg az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t január 26-án, kedden a Vodafone Sportcentrumban. A szakkiállításon az egyetemi, kiemelten a duális képzés nyújtotta lehetőségekről adnak széleskörű tájékoztatást a középiskolás fiatalok és családjaik számára.

Székesfehérvári felsőoktatási intézmények szervezésében 2016 szeptemberében 9 alapszakon indul duális formában képzés. Ez országos viszonylatban is kiemelkedő eredmény. A város az ország egyik legfejlettebb gazdasági központja, s ez megmutatkozik abban is, hogy a cégek 136 szakmai gyakorlati helyet hoztak létre, leendő munkavállalóik képzésére. A Székesfehérváron megvalósult duális együttműködés (Önkormányzat-ipari szereplők-felsőoktatási intézmények) olyan felsőoktatási kínálatot hozott létre, amely komoly karrier és egzisztencia lehetőségét nyújtja a középiskolások számára. Az együttműködő partnerek közös teendője, felelőssége, hogy felhívják a városban és a térségben élő fiatalok és a családok figyelmét a duális képzések kínálta lehetőségre.

A 10.00-18.00 óra között nyitva tartó expo-n képviseltetik magukat a fehérvári felsőoktatási intézmények, így az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Kodolányi János Főiskola, továbbá azok a vállalati partnerek, amelyek a gyakorlati helyet biztosítják a duális képzésben. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Attila alpolgármester és Veres Richárd, a város önkormányzatának felsőoktatási tanácsadója.

Az Önkormányzat éppen ezért, hagyományteremtő jelleggel, idén először kezdeményezi és szervezi meg az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t, amely a székesfehérvári felsőoktatási intézmények és vállalati partnereik számára biztosít lehetőséget a bemutatkozásra. A diákok és szüleik első kézből értesülnek a céges elképzelésekről, technológiákról, újdonságokról. A kiállító cégek saját installációval jelennek meg a szakkiállításon, így a fiatalok könnyebben megismerik az egyes brandeket. A gazdasági szereplők terméket is hoznak magukkal, amellyel elérhetővé, kézzel foghatóvá teszik tevékenységük eredményeit.


„Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt időszakban nagyon sokat tett azért, hogy minél magasabb minőségű felsőoktatási képzéseket hozzon a városba műszaki és gazdasági területen egyaránt. 2015 szeptemberében már elindultak, a 2016/2017-es tanévtől pedig folytatódnak, illetve bővülnek ezek a képzések.” - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester. Elmondta, nagyon fontos, hogy felsőoktatásról, kiemelten a duális képzésről szóló információkat minél szélesebb körben népszerűsítsék. Ennek érdekében szerveztek roadshow-t a középiskolákban, az intézmények pedig megtartják a saját nyílt napjaikat is. Az Alba Regia Felsőoktatási Expo azért fontos, mert a felsőoktatási intézmények és a duális képzéshez kapcsolódó cégek együtt tudnak megjelenni, megmutathatják kínálatukat és struktúrájukat.

A diákok a duális képzési formában a felsőoktatási tanulmányok ideje alatt egyidejűleg lesznek az egyetem nappali tagozatos hallgatói, és a gyakorlati oktatás nyújtó vállalat hallgatói munkaszerződés keretében foglalkoztatott gyakornokai. Naprakész szakmai gyakorlati ismeretek elsajátítása mellett, a legújabb technológiákat ismerhetik meg az adott cégnél, s a képzés teljes időtartamára (az állami ösztöndíj rendszer juttatásai mellett) hallgatói díjazásban részesülnek. A tanulás mellett pénzt keresnek, önfenntartóvá válhatnak már egyetemi éveik alatt.

Veres Richárd, az Önkormányzat felsőoktatási tanácsadója arról beszélt, hogy a székesfehérvári és a térségben élő fiatalok előnyös helyzetben vannak, mert helyben, a felsőoktatási intézmények vállalati partnereitől közvetlenül ismerhetik meg, mit takarnak az egyes brandek. "Közvetlenül a cégek munkatársaitól szerezhetnek információt tevékenységükről, a gyártott termékekről, a különböző szolgáltatásokról. A felsőoktatási intézmények és a cégek egységes megjelenése könnyebben azonosíthatóvá teszi, hogy az egyes végzettségek milyen szakmát takarnak, milyen karrier lehetőséget nyújtanak.”

A kiállításon 38 cég biztosan ott lesz és további lehetőség is van még a kitelepülésre. Székesfehérvár Önkormányzata és együttműködő partnerei nagy szeretettel várnak minden érdeklődő fiatalt a városból, Fejér megyéből és az ország minden részéből egyaránt.

www.szekesfehervar.hu

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárexpofelsőoktatásduális képzés