2021.05.16, Vasárnap
Tájékoztató a fehérvári intézkedésekről – kötelező maszkviselés, szabadtéri sportparkok, idősügyi ellátás
Pexels

Tájékoztató a fehérvári intézkedésekről – kötelező maszkviselés, szabadtéri sportparkok, idősügyi ellátás

szekesfehervar.hu

2020.11.12. 13:44

A legújabb járványügyi szabályozáshoz kapcsolódó fehérvári intézkedésekről adott ki lakossági tájékoztatót dr. Cser-Palkovics András. A polgármester a közösségi oldalán a kötelező maszkviselésre kijelölt területekről, a sporttevékenységhez kapcsolód intézkedésekről, az időseket segítő szolgálatról és további aktuális szabályozásokról is ír. Alább közzétesszük a polgármester közleményét.

Hirdetés

 

"Tisztelt Fehérváriak!

A járványhelyzetben a még hatékonyabb védekezést és az egészség védelmét szolgálva számos új szabályozás lépett életbe. Ezek között vannak országosan egységes, illetve helyben szabályozható kérdések.

Az országos előírásokkal kapcsolatos tájékoztató részletesen ITT olvasható!

A fehérvári intézkedésekről az alábbiakban tájékoztatom Önöket:

1. A közterületi maszkviselés helyi szabályozásával az a célunk, hogy csak azokon a helyeken legyen ez kötelező, ahol egyszerre sok ember tartózkodhat és a távolságtartás nehezebben biztosítható. Ez alapján az Önkormányzat a maszkviselés szabályait Székesfehérvár közigazgatási területére vonatkozóan az alábbiak szerint szabályozza szerdán éjféltől:

KÖTELEZŐ A MASZKVISELÉS
- a történelmi Belvárosban,
- valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban – különösen a bevásárlóközpontok, üzletek, a kórház, a rendelőintézet és valamennyi egészségügyi intézmény parkolójában –,
- az összes buszmegállóban,
- az autóbuszállomás egész területén,
- a vasútállomás egész területén,
- a játszóterek területén a gyermeket kísérő felnőttek számára,
- a kutyafuttatókban a gazdák számára.
A maszkviselésre vonatkozó korábbi szabályok természetesen továbbra is érvényben maradnak (pl. autóbusz, üzletek, rendelők)!

A maszkviselést a rendőrség és a közterület-felügyelet ellenőrizni fogja.

A következő lépés a minden közterületre vonatkozóan kötelező maszkviselés elrendelése lenne, ezt azonban egyelőre mindenképpen szeretnénk elkerülni. Ehhez valamennyi fehérvári és a fehérvári közterületeken közlekedő ember felelős, szabálykövető együttműködését kérem! A helyzetet egy hét múlva értékeljük, addig is kérem, hogy az első napok tapasztalatait osszák meg velem, segítve a további döntéshozatalt.

2. Az egészség védelme nem múlhat egy család anyagi helyzetén, így az arra rászorulóknak továbbra is ingyenesen biztosítunk maszkot az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Sütő utcai irodájában.

3. Az Önkormányzat fenntartásában működő színház, múzeum, könyvtár, levéltár, mozi és a művelődési házak sajnos nem látogathatók.

4. A város sportparkjai (pl. Bregyó, Halesz, Túrózsáki úti sportpálya), valamint sportolásra alkalmas területei kizárólag egyéni sportolásra használhatóak. A játszóterek és szabadtéri edzőparkok fertőtlenítését a Városgondnokság rendszeresen végzi.

5. A jogszabályi rendelkezések alapján az uszoda csak a versenysport és a hozzá kapcsolódó utánpótlás-sport számára, versenyekre és edzéstevékenységre használható. Nyitvatartási ideje módosul: hétfőtől péntekig 6-tól 8-ig, valamint 14-től 19 óráig, és szombaton 7-től 12 óráig.

6. A székesfehérvári sportmérkőzések zártkapusak, nézők által nem látogathatók.

7. Székesfehérvár Önkormányzata nem zárja be a kutyafuttatókat. Felhívjuk azonban a gazdik figyelmét, hogy nekik azonban ezen a helyen a maszkviselés kötelező.
Itt is megerősíteném, hogy kutyát sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében a kijárási tilalom idején is lehet.

8. A jégcsarnok közönségkorcsolyázásra nem használható, egyúttal pedig véglegessé vált, hogy – a szabályok okán – a Zichy ligetben a szabadtéri korcsolyapályát ezen a télen nem tudjuk megnyitni.

9. A november 12-i szociális munka napja előtt különösen örülök annak, hogy a kórházak, iskolák, óvodák és bölcsődék mellett a szociális intézményben dolgozók heti tesztelését – amit Önkormányzatunk már tavasz óta végez – az állam beemelte az állandó tesztelési körbe. A fehérvári tesztelési programot a többi területet, közösséget, intézményt érintően természetesen tovább folytatjuk.

10. Az állam döntése nyomán Székesfehérváron is ingyenesen utazhatnak az autóbuszokon az egészségügyi dolgozók.

11. Sajnos az aktuális kormányrendelet alapján a karácsonyi vásárt nem tudjuk elindítani. A faházak azonban a Belvárosban maradnak, és ha a szabályok a kereskedelmi tevékenységet lehetővé teszik az adventi időszakban, akkor elindítjuk. Természetesen a faházakat bérlő kereskedőknek a bérleti díjak arányos visszatérítéséről intézkedünk.

12. A mai naptól áttértek a középiskolák az on-line oktatásra. Tudom, hogy senkinek nem könnyű ez a helyzet, a tavaszihoz hasonló együttműködésre kérem a tanárokat-szülőket-diákokat!

13. Mától változott a vendéglátóhelyek működésének rendje is. Az éttermek számára a jogalkotó biztosította, hogy bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül megkezdhessék a házhoz szállítást és az étel elvitelre kiadását. Azzal tudjuk most segíteni a helyi vendéglátósokat, hogyha rendelünk tőlük. Kérem, aki teheti, tegye ezt meg, ezzel is a fehérvári vállalkozásokat támogatjuk, munkahelyeket őrzünk meg.

14. Ismételten szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy Székesfehérvár Önkormányzata már korábban újraindította az idősügyi ellátást. Kérem, aki környezetében ismer olyan idős, fogyatékkal élő vagy tartósan beteg személyt, akinek a számára ez segítséget jelentene, hívja fel figyelmét a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu e-mail címen elérhető szolgálatra, ami munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között elérhető. Egyúttal várjuk azok jelentkezését is (onkentes@szekesfehervar.hu), akik a járványhelyzettel összefüggő önkéntes munkát szeretnének végezni.

15. A jelen tájékoztatóban ismertetett döntéseket természetesen még a mai napon határozatba, és ahol szükséges rendeletbe foglaljuk, és ki is hirdetjük.

A rendelkezések és korlátozások okkal szigorúak, betartásuk pedig kritikus fontosságú, hiszen az egészségügy, valamint a helyi intézményrendszerünk teherbíró képességét nem szabad átlépnünk, és meg kell védenünk a legveszélyeztetettebb embertársainkat. Kérek mindenkit tehát a szabályok maradéktalan betartására, az egymásra való segítő odafigyelésre, a pontos és hiteles tájékozódásra. Százezren egy csapatban sikerülni fog!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere"

AktuálisSzékesfehérvárKoronavírus