2020.07.15, Szerda

Hirdetés

Azonnali beavatkozás szükséges a Balatoni úton - a Vásártéri úti felüljáró újra járható
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Azonnali beavatkozás szükséges a Balatoni úton - a Vásártéri úti felüljáró újra járható

szekesfehervar.hu

2020.06.07. 22:00

A szakmai vizsgálatok megerősítették, hogy azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán, ahol júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a munkálatok ideje alatt. A Vásártéri úti felüljáró megerősítése viszont elkészült, ezt ma déltől már újra használhatják a közlekedők.

Hirdetés

A tervek szerint július elején indul a munka a Balatoni úton és be is fejeződik augusztusban.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a mai nappal használatba vehetik az autósok a Vásártér utcai felüljáró felújított szakaszát, azonban a Balatoni úttal kapcsolatban is vannak fontos fejlemények: elkészültek azok a szakmai vizsgálatok és megérkeztek azok a szakvélemények, amelyek az úthoz és az ehhez kapcsolódó töltésrendszerhez kapcsolódnak. "Ezek alapján azonnali beavatkozásra van szükség. Az ehhez kapcsolódó előkészítő munka megkezdődött és napokon belül megjelenik az a közbeszerzési kiírás is, amivel elindul a Balatoni út ezen szakaszának felújítása. Ez nem csak útburkolat és járdafelújítást jelent, hanem a töltés megerősítését is, ezért is van szükség erre a beavatkozásra." - mondta el Székesfehérvár polgármestere, aki kiemelte, hogy júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a Balatoni úton. 

 

 

Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, hogy a tervek szerint július elején indul a munka és be is fejeződik augusztusban. A polgármester hangsúlyozta, hogy a Balatoni út másfél-két hónapos lezárása a maroshegyieknek és a környékből Fehérvárra érkezőknek is komoly problémát fog jelenteni, de nyáron talán könnyebb a mindig forgalmas útszakaszt kivenni a használatból, hiszen a járványhelyzet megmutatta, hogy Székesfehérváron jóval kevesebb a közlekedési dugó, ha szünetel az iskolába járás. 

 

 

Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a mai napon írja alá azt a költségvetés-módosítást, ami mintegy 7,5 milliárd forinttal csökkenti a bevételi oldalát az elfogadott februári költségvetésnek: ez azt is jelenti, hogy a kiadási oldalt is ennek arányában kell csökkenteni. "Ugyanakkor még mindig marad egy olyan tartalékösszege az önkormányzatnak, amit az olyan típusú vis maior helyzetek kezelésére is fordíthatunk, mint például a Balatoni út felújítása, ami nem várhat. Ezt a forrást ez a költségvetési módosítás tartalmazni fogja" - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere kiemelve, hogy a város elég erős ahhoz, hogy még ebben a helyzetben is meg tudja tenni a felújítást. 

 

 

Két állapotfelmérés igazolta az azonnali beavatkozás szükségességét

A Balatoni út több mint 70 évvel ezelőtt épült felüljáró-szakaszán az elmúlt hónapokban két állapotfelmérés is készült. A vizsgálatok megállapították, hogy a töltés állékonysága nem felel meg a megnövekedett forgalom okozta hatásoknak, a leszivárgó csapadékvíz folyamatosan rongálja az útalapot. Emiatt a Balatoni út Horvát István utca és Borszéki utca közötti szakaszán azonnali beavatkozásra van szükség – derült ki a most elkészült geotechnikai vizsgálatok eredményéből. Mészáros Attila alpolgármester kiemelte, hogy az érintett Balatoni úti szakaszon a tömörségét és állékonyságát is vizsgálta a felmérés, amely megállapította, hogy az állékonysága az átlagos 85-90%-hoz képest jóval kisebb, így minél hamarabb el kell indítani a felújítást. "A járda korábbi burkolatát új aszfaltfelületre cserélik, és a szakemberek szerint szükséges a járda melletti fák kivágása is, hogy azok gyökérzete ne lazítsa tovább a töltés szerkezét" - mondta el az alpolgármester, aki kérte a környéken lakók és a Balatoni utat rendszeresen használók türelmét és megértését a felújítás idejére. Az alpolgármester szólt a Vásártér utcai felüljáró felújításáról is. 

Az autósok ma déli 12 órától ismét használhatják a Vásártér utcai felüljárót

Az elmúlt hónapokban a töltés injektálásos, habbeton-kitöltéses megerősítést kapott, megtörtént a dilatációs szerkezet és az aszfaltburkolat cseréje is. A hídon és az útpadkán összegyűlő vizet elvezető rendszer is felújításra került, így kizárható lesz a későbbi szivárgások lehetősége. Az autósok ma déli 12 órától ismét használhatják a felüljárót, de a hídon továbbra is súlykorlátozás van érvényben.

Nem járhatnak teherautók a Balatoni úton

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy a maroshegyiek számára a Balatoni úti felüljáró létfontosságú közlekedési útvonal és ugyanilyen fontos az is, hogy az út biztonságos legyen. Hozzátette, hogy a nagy személygépkocsi forgalom mellett sok gyalogos, kerékpáros használja az útszakaszt, így fontos a járda és kerékpárút felújítása is. A képviselő szólt arról is, hogy a kivágandó fák pótlására olyan megoldást kell találni, ami nem okoz kárt a töltésben. Brájer Éva elmondta, hogy a terhelés csillapítása érdekében rövidesen a tehergépjárművek nem használhatják majd a Balatoni út érintett szakaszát. Erre figyelmeztető közlekedési táblákat helyeznek majd ki. 

A képviselő köszönetet mondott azért, hogy a koronavírus után, egy megváltozott költségvetési helyzetben is biztosítja az önkormányzat a többszáz milliós forrást a felújításhoz.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyefelüljárófelújítás