2024.03.29, Péntek
A fények ünnepével nyílik meg pénteken a Székesfehérvári Királyi Napok
szekesfehervar.hu

A fények ünnepével nyílik meg pénteken a Székesfehérvári Királyi Napok

szekesfehervar.hu

2019.08.08. 17:16

Pénteken este grandiózus fesztiválnyitánnyal kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 20-ig tartó programsorozata. A történelmi óriásbábok IV. Bélával és Szent Margittal együtt vonulnak már a Városház térre, ahol a zenével, tánccal koreografált dramatikus játékot követhetjük végig. A Királyi NApok részletes programját ITT találja!

Hirdetés

A Királyi Napok részletes programját ITT találja!

Dramatikus történelmi játék táncosokkal, zenészekkel, az új óriásbábokkal és fényjátékkal – augusztus 9-én, pénteken 20.30 órakor kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivál ünnepi nyitánya a Városház téren. 

 

 

A péntek este a fények ünnepe lesz: az Országalmánál rendezett fényshow, a Fő utca mozgó történelmi képregénye és a bíróság homlokzatán követhető architekturális varázslat mellett tűzszínház ejti majd ámulatba a közönséget a Zichy-színpadnál.

A megnyitón felvonulnak a történelmi órásbábok: az Árpád-ház királyi családjában a két új óriásbábbal, IV. Béla királlyal és Szent Margittal együtt összesen már 21-en. A menetet a Megadance fiatal táncosai kísérik végig; a továbbiakban is nagy szerep jut a táncnak a tatárjárás nagy ütközetének, a muhi csatának a megjelenítésében is, a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosainak a közreműködésével. A látványt a Falvay Miklós alkotta képi világ teszi teljessé, a hangzást, a zenét pedig Cserta Balázs elképzelésében élvezheti a közönség a Városház téren. A program esőhelyszíne módosított programmal a Városháza Díszterme. 

 

 

A rendezvény látványos fényshowval zárul az Országalmánál, majd felgyulladnak a történelmi fények Székesfehérvár Fő utcáján. IV. Béla király élete és kora elevenedik meg a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum homlokzatán, 21 órától egészen éjfélig követhetjük Magyarósi Éva képzőművész, animációsfilm-rendező mozgó történelmi képregényét.

Izgalmas és fontos szerepet kapnak a fények a Járásbíróságnál is: a homlokzaton 21.30, 22.00  és 22.30 órakor Bordos László Zsoltnak az épület architektúrájához igazodó, 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mapping anyagát nézhetjük meg. A látványos épületvetítés nem pusztán színezi, hanem meg is mozdítja, átrendezi a felületeket.

És még mindig a fények – az angyalszárny, a virágpálca, a tüzes legyező, a hulahopp és a kéztűz sem fog hiányozni a Zichy-színpad előtt 21.40 órakor kezdődő Project Prometheus tűzszínház zsonglőreinek az előadásaiból.

AktuálisSzékesfehérvári Királyi NapokFejér megyeSzékesfehérvár