2024.07.22, Hétfő
Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa

szekesfehervar.hu

2019.03.09. 21:00

A végéhez közeledik a II. János Pál pápa tér felújítása. Gyönyörű egybefüggő térköves kialakítás készült a téren és a Szent István-székesegyház oldalában, ahol az egykori sírokat, falakat is jelzi a kövezet. A terület teljes megújulása 2022-re várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér a Bazilika belső felújítását követően készül majd el.

Az Arany János utca felújítása a II. János Pál pápa térrel válik teljessé, hiszen ezt a területet a Szent István-székesegyház külső felújítása, valamint a belső felújítás megkezdése miatt későbbre időzítették a szakemberek. Most azonban már az utolsó simításokat végzi a kivitelező, melynek eredményeként hamarosan újabb közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár.

A burkolat építése a teljes közműcserét, és a lehető legrészletesebb régészeti feltárást követően kezdődött. A Belvárosban zajló felújítási program újabb állomása ez, amelynek eredményeként az egykori négykaréjos templom alaprajza, valamint a feltárt középkori sírok helye is kővel kirakott mintázattal bemutathatóvá vált a II. János Pál pápa téren, valamint a Bazilika oldalában kialakított sétálórészen, amely a lépcsőkön keresztül levezet egészen a Hősök terére.

 

 

A fejlesztés befejezése előtt tartott bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy gyönyörű és a hely szelleméhez méltó kialakítás készült, hiszen ez a tér a magyar nemzet történelmének is az egyik legfontosabb helyszíne.

 

 

A területre még ládákban virágok és cserjék is kerülnek, valamint tájékoztató táblákat is terveznek a szakemberek, amelyek az egykori bazilikáról és az ásatások eredményeiről számolnak be. Ezt követően teljesen bejárható lesz már a tér és környéke. A teljes 3500 négyzetméteres terület felújításának befejezése azonban csak 2022-ben várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér egyelőre munkaterület, a Szent István-székesegyház belső felújítását követően készül majd el, illetve a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása során feliratok, utcabútorok kerülnek elhelyezésre.

A Belváros-felújítási program következő állomása a Bartók Béla tér megújítása, közösségi térré alakítása lesz.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyefelújítás