2024.03.29, Péntek
Nagyszabású fejlesztések lesznek Székesfehérváron a Depóniánál
szekesfehervar.hu - Fotó: Kiss László

Nagyszabású fejlesztések lesznek Székesfehérváron a Depóniánál

szekesfehervar.hu

2019.03.21. 17:00

Új kukásautók és hulladékgyűjtő-edények, tiszta utcák és majdnem háromszoros újrahasznosítható szelektív hulladékmennyiség – ez az, amire a Depónia számít a közeljövőben. A következő két évben a szolgáltató cég komoly beruházásokat tervez, köszönhetően egy uniós pályázati forrásnak.

Hirdetés

Steigerwald Tibor, a Depónia ügyvezetője elmondta, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék huszonöt százaléka még mindig a hulladéklerakóban köt ki, így azt semmilyen módon nem tudják hasznosítani. A megoldás a szemléletformálás lehet, erre minden évben nagy figyelmet fordítanak.  Az előttünk álló közel két év meghatározó lesz a Depónia Nonprofit Kft. életében, hiszen egy évtizede várt, tizenhat és fél milliárd forintos beruházás valósulhat meg pályázati forrásoknak köszönhetően. Ennek az összegnek nagyjából a fele érkezik Székesfehérvárra, a másik felét a Dunaújvárosban működő közszolgáltató használja fel.

Steigerwald Tibor a Fehérvár magazinban elmondta, hogy a székesfehérvári beruházások négy projektszakaszra bonthatók. Az első szakasz a hulladékgyűjtő edényekre vonatkozik: minden település minden háztartása két edényt fog használni. A fehérvári családi házas övezetekben korábban kiosztott szelektív gyűjtőedények kicserélésre kerülnek arra az edényre, mely ennek a pályázati lehetőségnek köszönhetően kerül a Depóniához.

 

 

A második szakasz a gépjárműveket érinti: „Az idén harminckét gépjárművet is tudunk vásárolni, ebből huszonöt kukásautó. Ennek köszönhetően a jelenlegi gépparkunk régóta használt tagjait le tudjuk cserélni. A szállítás várhatóan áprilisban indul és június végéig le is zárul. A következő fejlesztési szakasz a létesítményekkel kapcsolatos. Közel ötmilliárdos összegből két új válogató épül Csalán. Ezek modern, nagyrészt gépi válogatók, melyek közül az egyik egy szelektív válogató. Szükségünk is van a hatékonyabban működő gépekre, mert nagyobb lesz a hulladékmennyiség is. Szelektív válogató csak Fehérváron épül, és a most összegyűjtött hatezer tonna szelektív hulladék helyett húszezer tonna kerül majd feldolgozásra, illetve innen szállítjuk majd hasznosításra. A negyedik fejlesztési terület a telepi gépeket érinti. Ezek a mobil eszközök a hulladékkezelést segítik: dózerek, rakodógépek, targoncák, melyek szintén nagyon fontosak ahhoz, hogy a működésünk komplett és komplex legyen." 

Jelenleg a működésért felelős háttérmunkát végző kollégák a székesfehérvári telephelyen dolgoznak, de egy új építési beruházás is indul Csalán, így 2020 végén a teljes cég ott folytathatja a munkát, méltó körülmények között. Az ügyfélszolgálat viszont Székesfehérvár egy frekventált helyén továbbra is elérhető lesz az ügyfelek számára.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyefejlesztésszelektív hulladékDepónia Nonprofit Kft.kukásautó